”ΣΤΟ ΈΛΑΣΣΟΝ ΤΟ ΚΆΛΛΟΣ”
ΝΙΚΟΣ ΖΗΒΑΣ
Υαλογραφήματα 1982 – 2022
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
η έκθεση υαλογραφημάτων του Νίκου Zήβα με τίτλο “στο Έλασσον το Κάλλος”.
 Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής εβδομάδας θα γίνονται ξεναγήσεις από τον ίδιο τον δημιουργό κάθε βράδυ από τις 18:30 έως τις 21:00.

Zivasart gallery, Παντανάσσης 1 Μαρούσι

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00 έως 21:00.
Τηλ. 210 6830648 – 6936531703
 

Με αναφορές ήδη από τις παιδικές αναμνήσεις των μαγικών τρισδιάστατων εικόνων των View Masters και τα πρώτα εφηβικά πειράματα με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου προβάλλονταν στο εσωτερικό τους τα αμυδρά είδωλα του δωματίου έως τα κινητικά φωτογράμματα μικροαντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί ή την ζωγραφική τους εκδοχή, έφτασα πριν από 40 χρόνια, μόλις φοιτητής της ΑΣΚΤ, να πειραματίζομαι σοβαρά με τη ζωγραφισμένη διαφάνεια και την προβολή της.

 Σχεδίαζα πάνω στα μικρά γυάλινα προστατευτικά των πλαισίων των slides, με τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως η αιθάλη (καπνιά), που αφήνει το κάψιμο της γυάλινης επιφάνειας ή τα ελαιοχρώματα ζωγραφικής, που άπλωνα ανάμεσα στα δύο μικρά τζαμάκια. Ο σχεδιασμός γινόταν με διάφανη αυτοκόλλητη μάσκα και χάραξη επ’ αυτής ή χρησιμοποιώντας τα αποτυπώματα μου.
 Τα θέματά μου: Η γήινη ομορφιά των γυναικείων ερωτικών προσώπων και των θελκτικών σωμάτων, καθώς και οι πολύχρωμες συνθέσεις φανταστικών τοπίων. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε την διετία 1982-83 και διακόπηκε
εξαιτίας άλλων εικαστικών αναζητήσεων.
 Τα λιλιπούτεια αυτά έργα ( διαστάσεων 3.5cm x 2.3cm), καρπός των πειραματισμών εκείνης της περιόδου, εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά στην Zivasart gallery, μαζί με μερικά ακόμα που έχουν φιλοτεχνηθεί το τελευταίο διάστημα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί. Μπορεί ο επισκέπτης να δει τις μινιατούρες αυτές και ταυτόχρονα την προβολή τους σε μεγάλη οθόνη. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική φωτογράφισή τους από τον συνεργάτη μου Ηλία Γεωργουλέα