Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού,  η  έκθεση  «ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Την έκθεση επιμελούνται επιστημονικά η Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωσιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και καλλιτεχνικά ο Tony Berlant, εικαστικός καλλιτέχνης.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024.

Στις κατάμεστες αίθουσες της οδού Κουμπάρη εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους  καλωσόρισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Δρ Γιώργης Μαγγίνης, ο οποίος  ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, την επιστημονική ομάδα, τους συνεργαζόμενους φορείς, όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές  της.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της: «Με χαρά εγκαινιάζω την έκθεση Οι απαρχές της γλυπτικής, αυτή την εξαιρετική συλλογή από παλαιολιθικά λίθινα τεχνουργήματα, η οποία φαίνεται να προτείνει μια νέα γενεαλογία της ιστορίας της τέχνης. (…) «Μας αφήνει έκπληκτους η αναζήτηση της συμμετρίας, από τους προϊστορικούς προγόνους μας, κατά τη διαδικασία της κατασκευής δακρυόσχημων ή σφαιρικών εργαλείων, ή η αναγνώριση μορφών στην επιφάνεια των πετρωμάτων και η ανάδειξή τους. Σκέφτομαι ότι, αν ορίσουμε ως τέχνη μια μορφή που υπερβαίνει τη χρήση, τότε αυτά τα εκθέματα είναι πράγματι μερικά από τα αρχαιότερα αισθητικά αντικείμενα στη γη».

Χαιρετισμούς απηυθύναν εκ μέρους των συνδιοργανωτών της έκθεσης ο Καθηγητής κ. Γιώργος Κοντάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνέχεια για την έκθεση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει, μίλησε η επιμελήτριά της Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νένα Γαλανίδου, η οποία αναφέρθηκε στη θεματική της έκθεσης. Η ομιλία της έκλεισε με ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή  της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: Βουλευτές, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη  Πολιτισμού κυρία Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής κ. Γιώργος Κοσιώρης, η κυρία Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, η κυρία Χριστίνα Καλογήρου, Συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ενώ τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε η Επιστημονική Συνεργάτης του κυρία Μυρέβη Νάσιου. Επίσης, παρευρέθησαν οι εκπρόσωποι των χορηγών: μέλη της οικογένειας Ευάγγελου Αγγελάκου και της οικογένειας  Ν. Μεταξά, Ανδρέας & Ροδάνθη Μεταξά, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας, Ιδρυμάτων και Μουσείων.

Share This Story, Choose Your Platform!