«Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)» Μια έκθεση αφιερωμένη στα σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργίας της ιστορικής γκαλερί κα στην ιδρύτριά της Μαρία Δημητριάδη.

Η έκθεση συμπληρώνει την ιδέα της, Μαρίας Δημητριάδη να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την επέτειο των σχεδόν 40 χρόνων λειτουργίας της γκαλερί που διακόπηκε από την πρόωρη απώλεια της δημιουργού της το 2017. Ωστόσο,  η ίδια πρόλαβε να φροντίσει για την υλοποίηση αυτού του διπλού εκδοτικού και εκθεσιακού εγχειρήματος και να το αναθέσει σε στενούς φίλους και συνεργάτες της.

Μαρία Δημητριάδη / Maria Dimitradi

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη εξιστορεί τη δράση της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης μέσα από έργα των καλλιτεχνών της, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην γκαλερί της οδού Ξενοκράτους 7. Η παρουσίαση αυτή αποτελείται από το σύνολο σχεδόν της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε ολόκληρη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα που δανείστηκαν από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα, ώστε η όλη παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και του έργου των καλλιτεχνών κατά τις χρονικές περιόδους που η Μέδουσα τους εκπροσώπησε.

Μέδουσα Άιθουσα Τέχνης (1979 -2017) / Medusa Art Gallery (1979 – 2017)             ( ph. Nicoletta Menti)

Συνολικά παρουσιάζονται 230 καλλιτεχνών: Αλέξης Ακριθάκης,Anton, ΕιρήνηΑπέργη, Κατερίνα Αποστολίδου, Μίνως Αργυράκης, ΑννίταΑργυροηλιοπούλου, Ιουλία Βεντίκου, Μαρία Βλαντή, Νίκος Βλάχος, Μαρία Γρηγοριάδη, ΓιώργοςΓυπαράκης, Μαρία Δάρα, Γιάννης Δημητράκης,Ελένη Ζούνη, Γιώργος Καζάζης, Μαριγώ Κάσση, ΓιάννηςΚονταράτος, Κώστας Κουλεντιανός, Έλλη Κουτσουκέλλη, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Λασηθιωτάκης,Κώστας Λευκόχειρ, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Μαριάννα Λύρα, ΤάσοςΜαντζαβίνος, Κατερίνα Μαρούδα, Βούλα Μασούρα, ΒαρβάραΜαυρακάκη, Μίλτος Μιχαηλίδης, ΛίναΜπέμπη, Βάλλυ Νομίδου, Αννίτα Ξάνθου,Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ναυσικά Πάστρα, Ντόρα Πούλμαν,Μάριος Πράσινος, Πάνος Ραϋμόνδος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σακελλίων, Πέπη Σβορώνου-Κοκκινίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Μαρία Σπέντζα, Στέργιος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου,HaroldStevenson, Μαριάννα Στραπατσάκη,Takis, Νάκης Ταστσιόγλου, Γιάννης Τζερμιάς, Χρήστος Τζίβελος,Νίκος Τζιώτης, Δημήτρης Τράγκας,Βασιλική Τσεκούρα, Κώστας Τσικνής, Ελένη Φιλιπποπούλου, ΑχιλλέαςΧρηστίδης. Μέσα από την έκθεση αναδύεται αναπόφευκτα και η ξεχωριστή προσωπικότητα της Μαρίας Δημητριάδη, που άφησε έντονο το στίγμα της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σταύρος Παπαγιάννης / Stage Design Office.

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

24 Μαρτίου-22Μαΐου 2022