Share it!

WAMozart

ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Όπερα σε τρεις πράξεις

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

  

26, 28, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ & 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

Ένα από τα μεγαλύτερα οπερατικά αριστουργήματα όλων των εποχών, ο «Ιδομενέας» του Wolfgang Amadeus Mozartανεβαίνει από τον Δήμο Αθηναίων για τέσσερις παραστάσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Η όπερα είναι μία καινούργια παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου, ενός από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Στην παράσταση συμμετέχει ένα εξαιρετικό καστ, ο τενόρος Krystian Adam στον ομώνυμο ρόλο και οι σπουδαίοι Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές ΜαίρηΕλεν ΝέζηΜυρσίνη ΜαργαρίτηΜυρτώ Παπαθανασίου και Βασίλης Καβάγιας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Ιδομενέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από τον Τρωικό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μια μεγάλη τρικυμία τον οδηγεί στα πρόθυρα του θανάτου. Ο Ποσειδώνας θα σώσει τον ίδιο και τους συντρόφους του με ένα βαρύ τίμημα. Μόλις ο Ιδομενέας πατήσει το πόδι του στο έδαφος της Κρήτης, αρχίζει ο εφιάλτης του.

Έρωτας, πάθος, ζήλεια, πατρικές σχέσεις και διλήμματα, σχέσεις των ανθρώπων με το Θείο περνούν μέσα από την αρχετυπική ιστορία του βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα.

«Η καινοτόμος σκέψη του Μότσαρτ εκδηλώνεται εδώ με μία τόλμη, με μία φρεσκάδα και με μία άνευ προηγουμένου φρενίτιδα. Ο Μότσαρτ σπάει τα μορφολογικά δεσμά της στατικής οπερατικής άριας: το ρετσιτατίβο σέκκο απορροφάται από τη μουσική και δίνει τη θέση του σε ένα ρετσιτατίβο ακομπανιάτο, το οποίο σφύζει από μουσικές ιδέες. Η ορχήστρα κυριαρχεί, όπως ένας αυθύπαρκτος χαρακτήρας, προμηνύοντας τον Βάγκνερ. Η χορωδία, ερχόμενη σε πρώτο πλάνο οκτώ φορές, ενσαρκώνει το λαό με μία μεγαλειώδη τραγικότητα που παραπέμπει στο Ρέκβιεμ. Η ανθρώπινη φωνή εκφράζει ένα ευρύτατο φάσμα ακραίων συναισθημάτων: τρυφερότητα, επιθετικότητα, απόγνωση, κατοπτρίζοντας όλες τις εκρήξεις, όλες τις παρεκκλίσεις της ανθρώπινης μοίρας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Olivier Descotes.

Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, με αφορμή τη νέα παραγωγή του ΟΠΑΝΔΑ επισημαίνει: «Είναι μεγάλη μας χαρά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολιβιέ Ντεκότ, να ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια έργα τόσο μεγαλειώδη και εμβληματικά, όπως η όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ. Αν και το έργο συνετέθη περισσότερο από δύο αιώνες πριν, συνεχίζει να συγκινεί με την ομορφιά της κρυστάλλινης μουσικής του, αλλά και τη διαχρονική θεματολογία του, που αγγίζει καθολικές και πανανθρώπινες ανησυχίες. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ιδιοφυής μουσική του Μότσαρτ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ανάπαυλα και να υπενθυμίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδιαπραγμάτευτη αξία της αγάπης και της ειρήνης».

 

Μουσική διεύθυνση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά: Πάρις Μέξης

Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

ΙδομενέαςKrystian Adam 

Ιδαμάνθης: Μαίρη-Έλεν Νέζη 

Ίλια: Μυρσίνη Μαργαρίτη 

Ηλέκτρα: Μυρτώ Παπαθανασίου 

Αρβάκης: Βασίλης Καβάγιας 

Αρχιερέας του Ποσειδώνα: Γιάννης Καλύβας 
Φωνή από το Μαντείο του Ποσειδώνα: Γιώργος Παπαδημητρίου

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

26, 28, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ & 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:00 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 12
Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): 15
Γ’ Ζώνη: 25
Β’ Ζώνη: 30
Α’ Ζώνη: 45
Διακεκριμένη Ζώνη: 50
Προεδρικό θεωρείο: 60

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

https://www.ticketservices.gr/event/idomeneas-vasilias-tis-kritis-olympia-dimotiko-theatro-maria-kallas/?lang=el

Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο.