Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση «BurningIssues – Merimbula»της διακεκριμένης εικαστικού Δανάης Στράτου. Η έκθεση, που διοργανώνει οΟργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 25 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Η έκθεση «BurningIssues – Merimbula» αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις οι οποίες μεταμορφώνουν ριζικά το Κέντρο Τεχνών. Η Δανάη Στράτου κατασκευάζει ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, όπου η φωτιά, οι συμβολισμοί και οι καταστροφικές της συνέπειες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο: οι επισκέπτες θα εισδύουν σε έναν χώρο πνευματικής αφύπνισης, σε έναν χώρο κάθαρσης και εξαγνισμού, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Η έκθεση της Στράτου, η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τις σύνθετες και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της, ανταποκρίνεται πλήρως και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνικής-οικολογικής συνείδησης και η ενίσχυση του καθεστώτος περιβαλλοντικής ευθύνης.

Τα δύο βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται αντιπαραθετικά́ στην έκθεση της Δανάης Στράτου είναι η αναπαράσταση ενός υγιούς δάσους, στη μία εγκατάσταση, και η βιντεοσκοπημένη εικόνα ενός φύλλου χαρτιού που φλέγεται ασταμάτητα με πολύ αργό ρυθμό, στην άλλη.

Τα δάση της Αυστραλίας φέρουν συμβολισμούς που σχετίζονται με τις αντιφάσεις της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας. Το δάσος Merimbula είναι μια παράκτια περιοχή στη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία που το 2019 καταστράφηκε απόάνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές, πυροδοτώντας έτσι μια έντονη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των κοινοτήτων που μέχρι τότε την αρνούνταν. Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην εγκατάσταση τραβήχτηκαν από την καλλιτέχνιδα το 2010, μαζί με ηχογραφήσεις πουλιών που ανήκουν στο αυστραλιανό είδος καρακάξας (bellmagpie) και τα οποία έχουν πλέον σιωπήσει.

Η ΔανάηΣτράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. ΣπούδασεΚαλέςΤέχνες με ειδίκευση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο Central Saint Martins Collegeof Artand Design του Λονδίνου (1983-1988). Από́ το 2007 έως το 2013 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό́ Πρόγραμμα (ΜΕΤ) της ΑνωτάτηςΣχολήςΚαλώνΤεχνών στην Αθήνα. Το έργο της περιλαμβάνει εγκαταστάσειςμεγάληςκλίμακας και οπτικοακουστικά́ περιβάλλοντα. Χρησιμοποιεί́ αφαιρετική́ γεωμετρική́ γλώσσα και ασχολείται με σύγχροναζητήματαόπως η μετανάστευση, η ζωή́ στις πόλεις, η αύξηση του πληθυσμού́ και η σχέση με το περιβάλλον, καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικέςεντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Αντιπροσωπευτικά́ έργα της: DesertBreath (1997), μίααπό́ τις μεγαλύτερεςεγκαταστάσειςLandArtπαγκοσμίως, στην έρημο της Σαχάρας· TheRiverofLife (2004), βιντεο-εγκατάσταση που καταγράφει τη ροή́ και τον ρυθμό́ των επτά́ μεγαλύτερωνποταμών του κόσμου· Cut – 7 DividingLines (2007), μια φωτογραφική́ εγκατάσταση που διερευνά́ τις συνδέσειςαναμεσά σε μέρη του κόσμου διαιρεμένα για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, και η insituεγκατάστασηΠάνω στη Γη Κάτωαπό́ τα Σύννεφα στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλΑισχύλεια 2017 &Ελευσίνα 2021 – Πολιτιστική́ Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δουλειά́ της παρουσιάζεται συστηματικά́ διεθνώς, μεταξύ άλλων στην 48η Mπιενάλε της Βενετίας (1999),  στην 1η Mπιενάλε της Βαλένθια στην Ισπανία (2001), στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), στην γκαλερί LaVerrière, Fondationd’entrepriseHermès (ατομική́ έκθεση, Βρυξέλλες, 2010), στο ΔιεθνέςΦεστιβάλ της Αδελαΐδας – Restless στην Αυστραλία (2012)και στην ετήσιαδιεθνή́ έκθεση Ιcastica στο Αρέτσο της Ιταλίας (2015).

Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό́ οργανισμό́ VitalSpace, μια καλλιτεχνική́-διεπιστημονική́ πλατφόρμα που δραστηριοποιείταιδιεθνώς σε σύγχροναθέματα της τέχνης και της πολιτικής με στόχο να προσεγγίσει τα ζωτικά́ ζητήματα της εποχής μας και να τα προβάλει στο κοινό́ μέσααπό́ την καλλιτεχνική́ οπτική́. Είναι Προέδρος τουmέta – ΚέντρουΜετακαπιταλιστικού Πολιτισμού́, το οποίο μέσα από την τέχνη και την έρευνα εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου.

website:danaestratou.com|opentheblackboxes.org|vitalspace.org

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, οργάνωσηπαραγωγής, σχεδιασμόςφωτισμού, επίβλεψη: ΜαρίαΜανέτα
Μοντάζ, Ηχητική Σύνθεση (Burning Issues &Merimbula): ΜάκηςΦάρος
Βιντεοσκόπηση (Burning Issues):ΠαναγιώτηςΤσάκας
Έρευνα & Παραγωγή(Α’ Φάση): Ines Muñozcano
Επεξεργασία εικόνας, Merimbula: Photolab, ΒίκυΛεμονή
Τεχνική υποστήριξη: ΜάκηςΦάρος, ΑντώνηςΓκατζουγιάννης
Φωτογραφικές Εκτυπώσεις, Merimbula:Graphicon
Φωτιστική Εγκατάσταση, Merimbula: Lightson
Προγραμματισμός Φωτισμού, Merimbula: ΔημήτρηςΚαπετανέλης
Stretch Ceilings/Μεμβράνες ταβανιών: Apollon Design
Οθόνηπροβολής: Gerriets
Τεχνικός Εξοπλισμός: ΓιάννηςΜαλατάντης
Χωματουργικά:
ΕιρήνηΛύρα

Με την υποστήριξη: PCAI
Συλλογή:FadiOtaqui

Ευχαριστούμε την ΑΣΚΤ για την διάθεση του χώρου Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής για βιντεοσκόπηση του έργου Merimbula

Ηέκθεση«Burning Issues – Merimbula» συμμετέχειστο This is Athens City Festival τουΔήμουΑθηναίων.

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, 18:00-22:00Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 10 Ιουλίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00  Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

 

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Πληροφορίες: 210 7232604, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής