Ο Οίκος Δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ είναι από χρόνια γνωστός στους βιβλιοφιλικούς και συλλεκτικούς κύκλους σπάνιων εκδόσεων, συλλογών, χειρογράφων, χαρακτικών, χαρτών αλλά και έργων τέχνης, κυρίως, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η συνέπεια, ο ακάματος και φιλέρευνος χαρακτήρας, η επιμονή και η αδιάλειπτη παρουσία με δημοπρασίες και καλαίσθητες εκδόσεις τέχνης από το 1989 του ιδρυτή του Εκδοτικού Οίκου ΒΕΡΓΟΣ, του Πέτρου Βέργου, είχε ως αποτέλεσμα ο Οίκος με τη σημερινή επωνυμία,VERGOS Auctions, και με επικεφαλής από το 2014 τον Ανδρέα Βέργο, γιό του Πέτρου, να γιορτάζει το 2024 τα 35 χρόνια του ως ο σημαντικότερος και αμιγώς ελληνικός οίκος δημοπρασιών έργων τέχνης.

Όταν το 1989 ο Πέτρος Βέργος ίδρυσε τον Οίκο δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ, αρχικά δραστηριοποιήθηκε στις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών. Η επιλογή της πρώτης κατηγορίας δημοπρασιών του Οίκου δεν ήταν τυχαία, αφού ο Πέτρος Βέργος διατηρούσε ήδη τον Εκδοτικό Οίκο ΒΕΡΓΟΣ. Η εμπειρία και η γνώση του Πέτρου Βέργου από το χώρο του βιβλίου, οδήγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εδραίωση του Οίκου στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών.

Η Νεοελληνική Τέχνη ήταν η επόμενη κατηγορία δημοπρασιών, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, ως φυσικό επακόλουθο των σχέσεων της οικογένειας Βέργου με την τέχνη και το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι γενικότερα. Η κατηγορία της Νεοελληνικής Τέχνης και Γλυπτικής έμελλε να γίνει η «ναυαρχίδα» των δημοπρασιών του Οίκου. Στις δημοπρασίες της κατηγορίας αυτής έχουν περιληφθεί χιλιάδες έργα από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα. Μέχρι και σήμερα, οι δημοπρασίες αυτές παραμένουν ισχυρός πόλος έλξης του συλλεκτικού και φιλότεχνου κοινού και σημείο αναφοράς για τον Οίκο.

Η Ιστορία της χώρας μας και ο Φιλελληνισμός εμπνέουν τη νέα κατηγορία δημοπρασιών που προστίθεται το 2009 με Φιλελληνικά, Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα. Τα κειμήλια μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που για πρώτη φορά περιλαμβάνονται σε δημοπρασίες μέσω του Οίκου, όπως ενδεικτικά, ο Όρκος του Κολοκοτρώνη, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και η ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνο διαφύλαξαν την ιστορική κληρονομιά της χώρας, αλλά παράλληλα προσέφεραν εύρος γνώσης και εξειδίκευσης στον Οίκο και σε αυτό το απαιτητικό πεδίο.

Το 2014, όταν αναλαμβάνει το «τιμόνι» της εταιρίας ο Ανδρέας Βέργος, εγκαινιάζεται μια νέα πορεία. Το πλάνο εκσυγχρονισμού στο οποίο επενδύει σταδιακά ο Οίκος, περιλαμβάνει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που αυτές παρέχουν σε οργανωτικό και εμπορικό επίπεδο, νέα εταιρική εικόνα με ανανέωση εταιρικής ταυτότητας και ιστοσελίδας, διεξαγωγή όλων των δημοπρασιών μέσω διαδικτύου (συνδυαστικά με τη φυσική δημοπρασία), αλλά και αναβάθμιση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οίκου προς πωλητές και αγοραστές. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ανάπτυξη με επέκταση της δραστηριοποίησης του Οίκου σε νέες κατηγορίες δημοπρασιών, όπως αυτές των πολύτιμων κοσμημάτων και των δημοπρασιών έργων τέχνης με προσιτές τιμές εκκίνησης.

Στη νέα αυτή περίοδο, ο Οίκος μετονομάζεται σε VERGOS Auctions.

Παράλληλα, η φιλανθρωπική πλευρά της Τέχνης σμιλεύει το κοινωνικό πρόσωπο του Οίκου μέσα στα χρόνια, τόσο μέσα από τις σχετικές δημοπρασίες, όσο και μέσα από την ενεργό υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων (όπως εκθέσεις και κατάλογοι Μουσείων, λευκώματα τέχνης, εκτιμήσεις συλλογών που ανήκουν σε φορείς κ.ά.)

Σημαντικά χρηματικά ποσά έχουν συγκεντρωθεί μέσω των φιλανθρωπικών δημοπρασιών του Οίκου για την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, για την αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας που αποτελεί σήμερα ένα κόσμημα για την Αθήνα, για την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πρόσφατα για την ΕΛΕΠΑΠ, μέσω της δημοπράτησης μέρους της συλλογής του Χρύσανθου Πανά.

Με πάνω από 150 δημοπρασίες στο ενεργητικό του και περισσότερα από 60.000 lots να έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ο Οίκος έχει διευρύνει το πελατολόγιό του σε χώρες εκτός Ελλάδος και έχει αναπτύξει συνεργασίες με πλήθος Μουσείων, βιβλιοθηκών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Σήμερα κατέχει την ηγετική θέση στις ελληνικές δημοπρασίες και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς τέχνης και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

***

Στις 𝟭𝟮 Ιουνίου η VERGOS Auctions επιστρέφει στο Ζάππειο. Εκεί όπου παραδοσιακά παρουσιάζει και δημοπρατεί σπουδαία έργα από την ενότητα Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική 19ου – 20ου αιώνα. Η Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής 19oυ και 20ού αιώνα στο Ζάππειο θα είναι —όπως ειπώθηκε— μια επετειακή δημοπρασία, καθώς η φετινή χρονιά σηματοδοτεί για την VERGOS Auctions τα 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες.

Όπως είπε σχετικά ο Ανδρέας Βέργος (Managing Director της VERGOS Auctions) για τη φετινή επέτειο: «Είμαι συγκινημένος που μετά από 35 χρόνια αφού ο πατέρας μου πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία του Οίκου, είμαστε σήμερα μία πολυάριθμη ομάδα που μας ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, η αγάπη μας για τον πολιτισμό. Η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση που δείχνουν προς τον Οίκο μας συλλέκτες, μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και οι σχέσεις ζωής που έχουν αναπτυχθεί με το φιλότεχνο κοινό, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και είναι η καλύτερη επιβράβευση σε μία πορεία χρόνων που είχε επιτυχίες αλλά, όπως είναι φυσικό και αρκετές δυσκολίες. Η τέχνη, το βιβλίο, η παράδοση, η ιστορία και ό,τι άλλο απαρτίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα, θα  συνεχίζουν να μας εμπνέουν. Για να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι, ανεβάζοντας τον πήχη σε κάθε δημοπρασία μας ακόμη πιο ψηλά».

Share This Story, Choose Your Platform!