Εγκαίνια της έκθεσης, Creative Solitude, το Σάββατο, 4 Μαρτίου, 12:00-20:00, στον Πολιτιστικό Χώρο Macart!

Περιλαμβάνει έργα prints ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου.

Συμμετέχουν με prints οι καλλιτέχνες:

Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου | Νίκη Γκουλέμα | Αντωνία Ηρωίδου

Κωνσταντίνος Κωτσής | Γιώργος Λαμπρόπουλος | Ηλέκτρα Μάιπα

Θάνος Μακρής | Δημοσθένης Μπογιατζής | Ισιδώρα Παπαδούλη

Χριστίνα Παπαϊωάννου | Γιάννης Ρουσάκης | Κωνσταντίνος Τσιτσίγκος

Χρύσανθος Χριστοδούλου

Στο εμβληματικό του έργο “Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή”, ο Αυστριακός ρομαντικός ποιητής, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, απευθύνεται σε έναν άγνωστο νέο που ζητά τη γνώμη του για τους στίχους που γράφει. Μέσα σε δέκα επιστολές, ο Ρίλκε, που δεν αποδέχεται το ρόλο του κριτικού, μοιράζεται με τον νεαρό την Ποιητική του. Σε αρκετά σημεία μέσα στα γράμματά του, εξυψώνει τον ρόλο της Μοναξιάς, ως κατάστασης την οποία ο δημιουργός θα πρέπει να επιζητά. Το πιο δύσκολο, αλλά και πιο γόνιμο, θεωρεί πως είναι ο καλλιτέχνης να βυθίζεται σε αυτήν και να αναμετριέται με τον εσωτερικό του κόσμο, ανασύροντας από τα βάθη εκείνα το υλικό με το οποίο δημιουργεί τα έργα του.

Ο κόσμος σήμερα ελάχιστα μοιάζει με αυτόν που έζησε ο Ρίλκε πριν από έναν αιώνα. Ήταν ήδη δύσκολο στις αρχές του 1900 ένας καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος που μοιράζεται τη ζωή του με άλλους ανθρώπους, να πείσει τον εαυτό του να επιζητά τη Μοναξιά, ώστε μέσα σε αυτήν να μπορεί να είναι πιο δημιουργικός. Στη σημερινή εποχή των καταιγιστικών ρυθμών, της αθρόας πληροφόρησης, του βομβαρδισμού των ερεθισμάτων, η επίτευξη της Μοναξιάς μοιάζει κάτι ανέφικτο. Και όμως, παρά τη δυσκολία τόσο να επιδιώξει όσο και να διατηρήσει ο καλλιτέχνης την κατάσταση που ο Ρίλκε θεωρεί θεμελιώδη για τη δημιουργική διαδικασία, φαίνεται πως οι δημιουργοί ακόμη παράγουν το έργο τους στην ίδια συνθήκη, όπως και στις αρχές του 20ού αιώνα, ή και σε εποχές πριν από τότε.

Στην έκθεση Creative Solitude, η ομάδα του Dogma Athens αποπειράται να φωτίσει αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα δημιουργικό αταβισμό, παρουσιάζοντας έργα δεκατριών σύγχρονων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα, που είναι τεκμήρια αυτής της καταβύθισης στον εσωτερικό κόσμο των δημιουργών τους, μεταφέρουν στον θεατή κάτι από αυτή τη Μοναξιά μέσα στην οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ παράλληλα μιλούν για τη σχέση του δημιουργού με τον εξωτερικό κόσμο, υπό το πρίσμα της δημιουργικής αυτής διαδικασίας.

Τα έργα θα φιλοξενούνται από τις 4 έως και τις 18 Μαρτίου 2023 στο Cultural Space της Macart, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον διακεκριμένα εργαστήρια γραφικών τεχνών της χώρας, όπου καθημερινά, εδώ και 30 χρόνια, παράγονται έργα καλλιτεχνών και δημιουργών από όλο το φάσμα του κλάδου. Οι δεκατρείς δημιουργοί συμμετέχουν στην έκθεση με έργα που έχουν προκύψει μέσω τεχνικών εκτύπωσης σε διαφορετικά υλικά, όπως το χαρτί, το ύφασμα ή ο καμβάς. Έτσι, τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται πολύ κοντά στο περιβάλλον που δημιουργήθηκαν, στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής τους από την δημιουργική Μοναξιά στον εξωτερικό κόσμο.

Σχετικά με τον Πολιτιστικό Χώρο Macart

Πριν από 9 χρόνια, η αγάπη των ιδιοκτητών της Macart για την τέχνη «γέννησε» τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πολιτιστικό Χώρο της εταιρείας, στον οποίο έχουν διοργανωθεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου πολυχώρου επί της οδού Λένορμαν 244, έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 με μία έκθεση που φιλοξένησε έργα 21 διακεκριμένων σύγχρονων ζωγράφων από την συλλογή της εταιρείας. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετά εικαστικά events, πολλά από τα οποία υπό την αιγίδα πανεπιστημίων, πρεσβειών και γνωστών ιδρυμάτων: εκθέσεις φωτογραφίας («Ενδιάμεσοι χώροι», «Noise», «Μουσικές Σκηνές», «Το Κλεινόν Άστυ»), εκθέσεις με ψηφιακά τυπώματα fine art που έφεραν την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών («Art in multiples», «Aποτυπώματα»), η έκθεση «Allegories & Muses» του designer Peter Boyadjieff και της ζωγράφου Daniela Zekina, φιλανθρωπικά bazaar(t) προκειμένου να ενισχυθεί το έργο διεθνών ΜΚΟ, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα χρόνια της πανδημίας και της πολιτιστικής στέρησης, ο χώρος, τον Ιούνιο του 2021, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα pop-up event του γνωστού ζωγράφου, Νίκου Κυριακόπουλου, ενώ τον Απρίλιο του 2022 φιλοξένησε την ατομική έκθεση του Γιάννη Ρουσάκη με τίτλο “LIVE LIKE THIS”. Στην τελευταία έκθεση που διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η βραβευμένη με 22 ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδη, παρουσίασε την ατομική της έκθεση «Κήποι Μυστικοί».

Ο χώρος λειτουργεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του covid-19.

info

DOGMA ATHENS

www.athensdogma.com

[email protected]

6945 74 49 33

Πολιτιστικός Χώρος Macart

Λένορμαν 244, 10443 Αθήνα, τ. 210 5132322, 210 5157336

www.macart.gr

 

Ωράριο Επίσκεψης

Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 18.00

Σάββατο 10.00-16.00

Κυριακή κλειστά

Είσοδος Ελεύθερη

Share This Story, Choose Your Platform!