Share it!

 ” Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη”, σε επιμέλεια, Κατερίνα Κοσκινά, 

Light Uncaptured, 2022

Η επιτόπια εγκατάσταση Light Uncaptured, 2022, με την χρήση του πιο άυλου από τα μέσα, το φως, αποτελεί μια πρόσκληση σε μια βιωματική κατάσταση στην οποία οι θεατές συμμετέχουν με την παρουσία τους.

Το έργο μεταμορφώνει τον κυριολεκτικό χώρο της εγκατάστασής του, σε ένα ‘λειτουργικό τόπο’, όπως χαρακτηρίζεται από τον James Meyer: ‘Ο κυριολεκτικός -φυσικός- τόπος είναι μια τοποθεσία , ένας απλός χώρος… Αντίθετα, ο ‘λειτουργικός’ τόπος μπορεί να περιέχει ή μη, έναν φυσικό χώρο. Είναι μια διαδικασία, ή δράση …’(Meyer, cited in Doherty 2009: 38).
Το μεταβαλλόμενο μήκος και η ΄κυματοειδής’ διάταξη των κατακόρυφων φωτεινών πηγών (led), δημιουργεί μια ψευδαίσθηση κίνησης που ενισχύεται από την κίνηση των θεατών ανάμεσά τους και αναφέρεται στην κυματοειδή φύση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναστροφή της χρήσης των μονωτήρων που χρησιμοποιούνται στις κολώνες της ΔΕΗ, ως  γυάλινα ΄κηροπήγια΄ επάνω στα οποία είναι τοποθετημένα αναμμένα κεριά, αντιπαραθέτει σε μία παράδοξη συνύπαρξη τις δύο διαφορετικές μορφές ενέργειας, θερμική (φλόγα) και ηλεκτρική (led).

Χάρις στις ανακλαστικές επιφάνειες του έργου, όπου ανακλώνται τόσο τα φωτεινά στοιχεία του, όσο και οι ίδιοι οι θεατές, η σχέση των  όριων του σώματος του θεατή και του χώρου του έργου, ενδυναμώνει την αμεσότητα της αντιπαράθεσης τους, και τότε όλα τα στοιχεία του έργου ‘λειτουργούν ως διαρκείς υπενθυμίσεις ότι όλο το έργο υπάρχει για τον θεατή, αλλά επίσης ότι […] το έργο αναζητά την ενεργή εμπλοκή του θεατή καθ’ όλη την διάρκεια του πραγματικού χρόνου της επίσκεψής του’ (Fried, cited in Wilder 2012b: 24).
Με την εγκατάστασή του στον λειτουργικό χώρο της ΑΗΣ Ν. Φαλήρου, το επιτόπιο έργο Light Uncaptured, προτείνει στους θεατές μία χώρο-χρονική κατάσταση, για μια αντιληπτική διαδικασία που αντιπαραθέτει το ‘ανθρώπινο’, τον ίδιο τον θεατή, σ΄ ένα ‘ενεργειακό’ περιβάλλον, σε παραλληλισμό με το σύγχρονο αίτημα της βιωσιμότητας στην σύγχρονη πραγματικότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και των διαμεσολαβημένων διαδικτυακών επαφών.

ΑΗΣ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, Σολωμού 1 και Δημ. Φαληρέως, 18547 Νέο φάληρο

H καλλιτέχνης θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης

Τετάρτη, 23/2Σάββατο 26/2, 18:00-20:00, και

Κυριακή 27/2, 12:30-14:30 και 18:00-20:00

Βιβέττα Χριστούλη

vivettachristouli.gr

(Light Uncaptured, 2022, Γυάλινοι μονωτήρες, ανακλαστικό plexiglass, σύρμα, φώτα led, κεριά. 3,5Χ3,5Χ 3,5μ.)