Τίτλος: Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ, To χρονικό μιας επιτυχημένης πορείας (1927-2022)

Χρονολογία: 2023

Εκδόσεις: University Studio Press

Θέμα: Ιστορία/ Συλλογικό έργο

Σελίδες: 176

Διαστάσεις: 21×28

Το λεύκωμα αυτό αφηγείται την ιστορία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με έμφαση στην περίοδο πριν την έλευση του νέου αιώνα. Από την ίδρυσή της (κάποια τμήματα λειτουργούν ήδη από το 1928-29) έως και σήμερα, η Σχολή συνεχίζει την πορεία της και την προσφορά της στην επιστήμη, στη φοιτητική νεολαία και γενικότερα στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Στο πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η ιστορική αναδρομή της Σχολής, με ορόσημο το 1982, όταν η λεγόμενη Φυσικομαθηματική μετονομάζεται σε Σχολή Θετικών Επιστημών. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία περιγραφή των κτιρίων της Σχολής, ενώ στο τρίτο αναφέρονται τα επτά τμήματά της (Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Φυσιογνωσίας, Βιολογίας, Γεωλογίας, Πληροφορικής) με τη σειρά ίδρυσής τους. Στο τελευταίο, τέταρτο κεφάλαιο, ο αναγνώστης θα βρει κάποια κείμενα ειδικού ενδιαφέροντος με αναφορά σε σημαντικά γεγονότα-σταθμούς (π.χ. η περιπέτεια του νόμου 1268/82, ο σεισμός του 1978 και η ίδρυση σεισμολογικού σταθμού στο ΑΠΘ, η ιστορία των Κεντρικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ά.), που σηματοδότησαν την υπόσταση της ακαδημαϊκής οντότητας της ΣΘΕ.

Η έκδοση διανθίζεται από πλήθος φωτογραφικού υλικού, πραγματοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο ένα ταξίδι στο χρόνο, και παράλληλα στοχεύοντας στο μέλλον μιας Σχολής άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συντονισμός  – Επιμέλεια: Θεόδωρος Καρακώστας

Συντακτική Επιτροπή: Σαρλ-Χαρίτων Χιντήρογλου, Ευαγγελία Βαρέλλα, Χαράλαμπος Βάρβογλης, Ελευθέριος Ελευθερίου, Θεόδωρος Καρακώστας, Πολυχρόνης Μωϋσιάδης, Σπυρίδων Παυλίδης

Στην έκδοση συνεργάστηκαν: Καλλιόπη Ακριτίδου-Ντοκούτση, Γεωργία Θεοχάρη, Παναγιώτης Κατσαρός, Αναστάσιος Λιόλιος, Ιωάννης Παπαδογιάννης

Share it!