Share it!

Δελτίο Τύπου

Days of Art in Greece, τεύχος 11

Σελίδες: 259

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

Χαρτί: garda pad kiara και χαρτί γραφής.

Η έκδοση Days of Art in Greece συμπληρώνει φέτος τον 6ο χρόνο παρουσίας. Είναι δίγλωσση και κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο.

Το τεύχος καλύπτει μεγάλο εύρος της δραστηριότητας στον χώρο της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην Ελλάδα με στόχο να προβάλει στη χώρα μας και στο εξωτερικό, τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, την εκδοτική δραστηριότητα και τους έλληνες καλλιτέχνες.

  • Στο τεύχος που κυκλοφορεί, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, μιλάει στη Μαίρη Αδαμοπούλου για τη νέα Εθνική Πινακοθήκη λίγες ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια.
  • Ο τ. Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, τοποθετείται γύρω από τη δράση του Ιδρύματος και τον εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Η αρχαιολόγος Δρ. Αγγελική Σίμωσι παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».
  • Την ύλη συμπληρώνουν άρθρα και αφιερώματα γραμμένα από έλληνες και ξένους επιστήμονες.
  • Στην ενότητα «Μουσεία – προορισμοί» παρουσιάζονται σημαντικά Μουσεία της Ελλάδας τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια.
  • Είκοσι έλληνες καλλιτέχνες, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι, δίνουν το στίγμα τους μέσα από κείμενα κριτικών, καθηγητών και ιστορικών τέχνης.
  • Στη σχετική ενότητα παρουσιάζονται πρόσφατες εκδόσεις όλων των επιστημονικών πεδίων των σημαντικότερων εκδοτικών οίκων.
  • Την έκδοση συμπληρώνει ευρετήριο μουσείων, αρχείων, χώρων τέχνης, βιβλιοθηκών, πινακοθηκών κτλ σε όλη τη χώρα ανά περιφέρεια και δήμο.

Στο διάστημα της κυκλοφορίας της, η έντυπη έκδοση έχει πετύχει σημαντικότατες συνδρομές σε βιβλιοθήκες, μουσεία και πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού όπως είναι το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, το Πανεπιστήμιο LEIDEN, το Πανεπιστήμιο Lund, η Βιβλιοθήκη της Σχολής Saheti – Johannesburg, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης, βιβλιοθήκες αναγνωρισμένων σχολείων όπως τα Αρσάκεια, το Κολλέγιο Αθηνών κτλ. Η έκδοση συνεργάζεται με πρεσβείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία και της νέας ιστοσελίδας www.daysofart.gr. Στόχος της διαδικτυακής έκδοσης είναι η συστηματική και καθημερινή προβολή θεμάτων του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων σε ελληνικά – αγγλικά.

«Η περιοδική δίγλωσση έκδοση του Ημέρες Πολιτισμού στην Ελλάδα (Days of Art in Greece) δημοσίευσε το 11ο Τεύχος της, εν μέσω μιας αρκετά δύσκολης περιόδου για τη χώρα και ειδικότερα για τον πολιτισμό της.

Το περιοδικό από την εμφάνισή του έως σήμερα προβάλει τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και επιβραβεύει σταθερά, με θετικό και απροκατάληπτο πνεύμα κάθε προσπάθεια σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την πολιτισμική δημιουργία στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας με τη «βαριά κληρονομιά» που, ωστόσο, διεκδικεί τη μοίρα της και το δικό της μερίδιο στον σύνθετο και ανταγωνιστικό κόσμο. Η άποψή μας συνδέεται με τη διαρκή ανατροφοδότηση και νοηματοδότηση του ελληνισμού και τις εκφάνσεις της δημιουργικότητάς του στην τέχνη, στα μουσεία, τα ιδρύματα, τις εκδηλώσεις, τη βιβλιοπαραγωγή, τους θεσμούς της δημοκρατίας, τα πανεπιστήμια και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Ο πολιτισμός και η τέχνη στην Ελλάδα αλλά και η αλληλεπιδραστική σχέση της με τον κόσμο, στην πραγματικότητα μόνο καλά πράγματα μπορεί να φέρει. Έτσι, σε πείσμα της «φτωχής μεγάλης εικόνας», το Ημέρες Τέχνης στην Ελλάδα αποδεικνύει κάθε φορά ότι η πραγματικότητα είναι πιο ανθεκτική και, κυρίως, περισσότερο ευοίωνη. Δίχως να παραγνωρίζουμε προβλήματα και αδυναμίες, αλλά και δίχως μεγαλοστομίες, παρακολουθούμε τα βήματα όλων όσοι μοχθούν, τολμούν, σκέφτονται και κάνουν πράγματα».

 Days of Art in Greece.