Tίτλος:
Πρακτικά Ημερίδας «Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά»

Είδος:
Πρακτικά Ημερίδας

Επιστημονική Επιμέλεια:
Χαράλαμπος Χ. Κύρκος

Εκδόσεις:
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Χρονολογία:
2021

Γλώσσα:
Ελληνικά

Share it!

Νέα έκδοση: Πρακτικά Ημερίδας «Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά»

Πρακτικά Ημερίδας Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά

επιστημονική επιμέλεια: Χαράλαμπος Χ. Κύρκος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2021, 152 σελ., 7 ευρώ.

Κυκλοφόρησαν, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα Πρακτικά της Ημερίδας Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά. Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της ομώνυμης ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, σε συνεργασία με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων στις 7 Νοεμβρίου 2014, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την ψήφιση του Συντάγματος του 1864.

Στα κείμενα του τόμου, εξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και προβεβλημένοι ειδικοί επιστήμονες αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη σημασία του Συντάγματος του 1864 ως θεμελίου της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής μας παράδοσης.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, Χαράλαμπος Χ. Κύρκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Ιστορίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων, «το Σύνταγμα του 1864 υπήρξε το μακροβιότερο στη συνταγματική μας ιστορία, αφού έμελλε να ισχύσει, δίχως να αμφισβητηθεί ουσιαστικά το θεσμικό του κύρος, έως το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967. Η διαπίστωση δε ότι σε αυτό βασίστηκαν τα Συντάγματα του 1911 και του 1952, και ότι σε αυτό, “πιστώνεται” και η εισαγωγή του κοινοβουλευτικού συστήματος το 1875, καθώς και η σταθερή λειτουργία του πολιτεύματος, το αναδεικνύει και ως το μοναδικό που ξεπέρασε το στενό χρονικό πλαίσιο της εποχής του, σε ιστορικές μάλιστα συνθήκες διαρκούς πολιτικής και πολιτειακής αντιπαλότητας, συγκερασμών και εύθραυστης θεσμικής ισορροπίας.»