Τίτλος:
Ο Εθνικός διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;

Συγγραφέας:
Θανάσης Διαμαντόπουλος

Είδος:
Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες – Ιστορία – Αρχαιολογία

Εκδόσεις: Πατάκη

Γλώσσα:
Ελληνικά

Έτος κυκλοφορίας:
2022

Σελίδες: 320

Διαστάσεις: 14 x 21

Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στο Public Café Συντάγματος στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλο « Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ «ΕΞΙ» Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;»

H παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, εκατοστή επέτειο της Δίκης, στις 20:30

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν για τα θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο οι

Ευάγγελος Βενιζέλος
πρώην αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών,
καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ.

Γιώργος Γεραπετρίτης
υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αλέξης Χαρίτσης
πρ. υπουργός Εσωτερικών

Ευάνθης Χατζηβασιλείου
καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ενώ στη συνέχεια ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους ομιλητές της παρουσίασης για τα μείζονα θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο, όπως τον ακραίο διχαστικό φανατισμό, τον ρόλο του εθνικιστικού μαξιμαλισμού, καθώς και τους πολιτικά υποκινούμενους ποινικούς διωγμούς αντιπάλων.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ένας Διχασμός χωρίς τέλος… Ανάμεσα σε δύο παρατάξεις προσδιοριζόμενες από την αντίπαλη πλευρά ως “προδοτικές”… Οι οποίες συνιστούσαν ωστόσο, έως το τραγικό 1922 τουλάχιστον, εκφράσεις διαφορετικών εκδοχών του ελληνικού “αναθεωρητικού/απελευθερωτικού” μεγαλοϊδεατισμού και εθνικισμού… Ένας Διχασμός με υπόβαθρο προσωποκεντρικό ασφαλώς (η σύγκρουση των “δύο Β”), αλλά και κοινωνικό και ιδεολογικό και οικονομικών στοχεύσεων και νοοτροπιών… Ένας παρατεταμένος οιονεί εμφύλιος πόλεμος, που κατέλιπε μίση αδιανόητα και ανεξίτηλα… Και που οδήγησε σε δικαστικούς φόνους “προδοτών”, δηλαδή πολιτικών αντιπάλων. Ολοκληρώνοντας την έρευνά μου για το βιβλίο αυτό —το πιο κοπιώδες και, στα μάτια μου, το σημαντικότερο εξ όσων έχω γράψει—, έμεινα με την απορία που καταγράφει στα «πολεμικά» Aπομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: “Με τόσα που τους έκαναν… Και τόσα που [οι ίδιοι] έκαναν στον εαυτό τους… Πώς επιβίωσαν οι Έλληνες;»
Θ.Δ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Επί δεκαετίες «μαχόμενος δάσκαλος» Πολιτικής Επιστήμης/Πολιτειολογίας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών πονημάτων (πρωτίστως ασχολούμενων με το Κομματικό Φαινόμενο, τα Πολιτικά Καθεστώτα, τη σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, τα Συστήματα Διακυβέρνησης, τα Εκλογικά Συστήματα και τους πολιτικούς θεσμούς γενικότερα), παράλληλα όμως και κάποιων λογοτεχνικών έργων, του είδους των ιστορικών μυθιστορημάτων. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα του: Θεσμοί: Κρίση και ρήξηΕκλογικά συστήματα. Θεωρία και πρακτικές εφαρμογέςΤο πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α.Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησηςΤο πορτρέτο ενός ηγέτη. Από την ιστορία του Μητσοτάκη στον Μητσοτάκη της ΙστορίαςΟ Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος.

Share it!