Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου και οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάγκου Ανδρεάδη «Εγώ ο Καραγκιόζης, 1922-2022. Ταξιδεύοντας με το τραίνο» (2022), στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ «Κανάρη 4», στο Κολωνάκι, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ.

Στο έργο, το οποίο εκδόθηκε με χορηγία της Βικτωρίας Καρέλια, παρουσιάζεται, σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), το υλικό της ομώνυμης έκθεσης με φιγούρες και σκηνικά δώδεκα διακεκριμένων μαστόρων του ελληνικού θεάτρου σκιών, από τη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι του τραίνου, στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» στο Ναύπλιο.

Η έκδοση συμπληρώνεται από θεωρητική/ιστορική εισαγωγή, πινακοθήκη των βασικών προσώπων του θεάτρου σκιών, οδηγό για όσους θέλουν να μυηθούν πρακτικά στην τέχνη του Καραγκιόζη και τέλος από πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Η έκθεση και οι τρεις παραστάσεις που τη συνόδευαν, με έργα διαλεχτών σύγχρονων μαστόρων του θεάτρου σκιών και καλλιτεχνών, υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-ΠεριβάλλοντοςΑθλητισμού-Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ). Ο Γιάγκος Ανδρεάδης επιμελήθηκε τα κείμενα και την έκδοση του βιβλίου, καθώς και τη διοργάνωση των παραστάσεων. Εκτός από τον συγγραφέα, στην εκδήλωση θα παραστούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, του Δήμου Ναυπλιέων, του ΔΟΠΠΑΤ, η διευθύντρια του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών Μένια Σπαθάρη, ο Σωτήρης Σπαθάρης, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, η ντοκουμενταρίστρια Marie Noelle Moreigne και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος.

Share This Story, Choose Your Platform!