Τίτλος: Νοσταλγία: για μια Αθήνα που αγάπησα

Συγγραφέας: Ντόνα-Λίλιαν Καπόν

Εκδόσεις: Καπόν

Θέμα: Ιστορία-Αστυγραφία

Χρονολογία: 2024

Σελίδες: 128

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 17χ24

Το νέο πόνημα της Ντόνας-Λίλιαν Καπόν, πέραν του ιστορικού, έχει έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, γίνεται δε το όχημα για μία νοσταλγική επιστροφή στο παρελθόν μίας διαφορετικής Αθήνας. 

Η αφιέρωση του έργου στον παππού της, Ισαάκ Βενιαμίν Καπόν, που υπήρξε θύμα της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπιρκενάου, συγκλονίζει.

Από την πρώτη σελίδα του βιβλίου, η διεισδυτική της ματιά οδηγεί τον αναγνώστη σε μία νοερή επιστροφή στα παιδικά της χρόνια, τις μνήμες των οποίων κρατάει ζωντανές μέσα της, συγχρόνως όμως παρασύρει σε μία ουσιαστική ξενάγηση σ’ αυτή την πανέμορφη γειτονιά της τότε Αθήνας, εκείνης του Πεδίου του Άρεως, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να περικλείει.

Η προσωπική της εκμυστήρευση επεκτείνεται σε σκέψεις και προβληματισμούς που εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και να μας απασχολούν διαχρονικά, τους εκθέτει δε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σε ιδιαίτερα απολαυστική γλώσσα, από την οποία απουσιάζει η παραμικρή υποψία δογματισμού. Η συγγραφέας καταφέρνει να ανασύρει από τη λήθη μία εποχή που δεν μοιάζει σε τίποτα με τη σημερινή, αλλά έχει τη δύναμη να συγκινεί όσους την έζησαν και να προβληματίζει τους νεότερους που ασφυκτιούν κάτω από τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης μεγαλούπολης. 

Share it!