Τίτλος: Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Κωμωδία. 43 Μελέτες

Εκδόσεις: University Studio Press

Επιμέλεια πρωτότυπης έκδοσης: Michael Fontaine, Adele C. Scafuro

Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ιωάννης Κωνσταντάκος, Εβίνα Σιστάκου, Αντώνης Ρεγκάκος

Kατηγορία: Φιλολογία – Μελέτες

Έτος έκδοσης: 2022

Σελίδες: 648

Διαστάσεις: 21 x 29 εκ.

Ο τόμος Αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή κωμωδία – 43 Μελέτες αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εισαγωγή και ταυτόχρονα ένα έργο αναφοράς για τη μελέτη της αρχαίας κωμωδίας. Διεθνής ομάδα ειδικών άπτεται θεμάτων που αφορούν την παράδοση του κειμένου και την πρόσληψή του στην αρχαιότητα, ενώ παράλληλα ερευνά τις κύριες τάσεις και αλλαγές στην επιστημονική μελέτη της κωμωδίας από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα.

Η έκδοση συμπεριλαμβάνει νέα στοιχεία και πληροφορίες που έχουν προκύψει είτε από την επανεξέταση σωζόμενων λογοτεχνικών κειμένων και υλικών αντικειμένων, είτε από νέες ανακαλύψεις στους τομείς της αρχαιολογίας, της επιγραφικής, της ιστορίας της τέχνης και των λογοτεχνικών σπουδών. Τις τελευταίες δεκαετίες οι λογοτεχνικές προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα έχουν πολλαπλασιαστεί και περιλαμβάνουν νεο-ιστορικιστικές, διακειμενικές, πολιτικές, παραστασιακές, μεταθεατρικές, κοινωνιογλωσσολογικές, έμφυλες και ειδολογικές θεωρήσεις.

Από τη γέννηση της κωμωδίας στην Ελλάδα έως το τέλος της στη Ρώμη, από την ελληνιστική διάδοση των παραστάσεων μετά το θάνατο του Μενάνδρου έως τη συμποτική, καλλιτεχνική, φιλολογική και λογοτεχνική πρόσληψη της κωμωδίας στην ύστερη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κανένα θέμα δεν παραμελείται. Τα δοκίμια του εγχειριδίου προσφέρουν στους ελληνιστές μια εξαιρετική επισκόπηση της πρώιμης υποδοχής και δημιουργική επαναχρησιμοποίηση της ελληνικής νέας κωμωδίας, στους λατινιστές μια ευρεία προοπτική της εξέλιξης της ρωμαϊκής κωμωδίας και στους μελετητές και σπουδαστές των κλασικών μια εξαιρετική πηγή και σημείο αιχμής για μελλοντική διεπιστημονική έρευνα.

Ο Michael Fontaine είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Η Adele C. Scafuro είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Brown University.

Οι επιμελητές είναι καθηγητές στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ ο Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος και αντίστοιχα του ΑΠΘ οι Εβίνα Σιστάκου και Αντώνης Ρεγκάκος.

Share it!