Συνεχίζονται στον συνεδριακό χώρο της «Αγοράς Αργύρη» οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του ’21.

***

Με την πραγματοποίηση ημερίδας η οποία έχει ως κεντρικό θέμα «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821 στην Κοινωνία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό», συνεχίζονται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο συνεδριακό χώρο της «Αγοράς Αργύρη», οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 21’.

Με τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με έργα Mozart, Shostakovich και Σκαλκώτα από το κουιντέτο εγχόρδων  του Δημοτικού Ωδείου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα – Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Συνεδριακός χώρος ‘ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ’

17.30 -18.00 Προσέλευση
18.00 -18.10 Έναρξη, Κώστας Πελετίδης , Δήμαρχος Πατρέων

18.10-18.30
Το 1821 ως στοιχείο της κοινωνικής εξέλιξης, Μόσχος  Βασίλης, μεταδιδακτορικός ερευνητής σύγχρονης ιστορίας, υπότροφος ΙΚΥ

18.30-18.50
Γυναίκες και ‘21, Στιβανάκη Ευανθία, Σκηνοθέτης, τακτική  Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών

18.50-19.30
Διάλειμμα –Καφές

19.30-19.50
Η εικαστική παραγωγή για τον Αγώνα κατά τον 19ο αιώνα και η συμβολή της στην συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας, Μυρωδιάς Αντώνης, γλύπτης, μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ  

19.50-20.10
1821 και Καραγκιόζης
Ιωάννα Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγήτρια του  τμήματος  Θεατρικών Σπουδών, στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σπυρίδων Τούλιος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

20.10-20.40
Μουσικό πρόγραμμα με έργα  Mozart, Shostakovich και Σκαλκώτα από το κουιντέτο εγχόρδων  του Δημοτικού Ωδείου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μ. Σαφάροβα, Β. Τόκαρεφ, Ρ. Σμαγκούλοβ, Ν. Κομισσάροβ, Β. Καραπετιάν

Την Ημερίδα συντονίζει ο δημοσιογράφος Φάνης Βγενόπουλος.
Η Ημερίδα θα  μεταδοθεί μέσω live streaming από τα κανάλια του Δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού στο Youtube.

***

Η Ελληνική επανάσταση του ’21 μέσα από τις φιγούρες του Καραγκιόζη, θα έρθει στο «προσκήνιο» το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 19.00, στον χώρο της «Αγοράς Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12), μέσα από την πραγματοποίηση παράστασης Θεάτρου Σκιών.

Η παράσταση “ανεβαίνει” από το «Μαύρο Θέατρο της Πάτρας» με τις φιγούρες του εικαστικού Κώστα Μακρή και έχει τίτλο «Ο Καπετάν Στράτος – Η αναγνώριση των δύο αδελφών» και θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική.

Πραγματοποιείται με αφορμή την ταυτόχρονη φιλοξενία στην «Αγορά Αργύρη»  και στη Δημοτική Πινακοθήκη της έκθεσης «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα».

Η προμήθεια των εισιτηρίων για τη δωρεάν είσοδο στην παράσταση γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού www.patrasculture.gr και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

***

Η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, η οποία από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα θα φιλοξενείται ταυτόχρονα στην Αγορά «Αργύρη» και στη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Εύα Μελά και ο γλύπτης, μέλος της εφορίας Γλυπτικής ΕΕΤΕ, Αντώνης Μυρωδιάς.

Η έκθεση πραγματοποιείται μετά από ανοιχτή πρόσκληση στο σύνολο των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, και από την αρμόδια επιτροπή του επιλέχθηκαν 115 καλλιτέχνες με 148 έργα, με πλήθος αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων.

Ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση είναι ένα εγχείρημα αρκετά τολμηρό, καθώς τέθηκε στους καλλιτέχνες ένα δύσκολο θέμα. Σε μία περίοδο επετειακή όπως είναι αυτή που ζούμε, μέσα από εκδηλώσεις προσπαθούμε να αποκρυσταλλώσουμε το αφήγημα όπως έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα ήταν πως οι εικαστικοί του 19ου αιώνα διαμόρφωσαν και έδωσαν την οπτική μιας εποχής κατά την οποία τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από τη δημιουργία των κρατών-εθνών και διαμόρφωσης της ιστορίας. Το ερώτημα για εμάς ήταν πού μέσα σε αυτό το αφήγημα μπαίνει ο λαός, που περνά πάντα απαρατήρητος στη δική μας ιστορία».

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 – 21.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά