Το επετειακό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Share it!

Η έναρξη της έκθεσης ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σήμανε ταυτόχρονα και την έναρξη του επετειακού του προγράμματος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναπτύσσεται σε 12 πόλεις της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνει και την πλωτή έκθεση, που θα ταξιδέψει σε νησιά του Αιγαίου.

Η έκθεση επιχειρεί μια αναδρομή στην εποχή της Επανάστασης προσεγγίζοντας τον ελληνικό Αγώνα μέσα από τεκμήρια, κειμήλια και αρχεία του Μουσείου. Η αφήγηση ξεκινά από την ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα, στο πλαίσιο του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, και παρουσιάζονται οι εξελίξεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα και στην εδραίωση της Επανάστασης. Παρουσιάζεται η καθημερινότητα των αγωνιστών αλλά και του άμαχου πληθυσμού, όπως επίσης και η ανάπτυξη και συμβολή του φιλελληνικού κινήματος. Ερμηνεύονται οι πολιτικές ζυμώσεις, η προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικών θεσμών και οι διπλωματικές εξελίξεις που οδήγησαν στη διεθνή αναγνώριση της Επανάστασης.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / National Historical Museum

Στον επίλογο, εξετάζονται οι συνέπειες και ο απόηχος της Επανάστασης, οι προσπάθειες συγκρότησης σύγχρονου κράτους και διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά, ψηφιακά εκθέματα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον επαναστατικό Τύπο, επιλέγοντας ο ίδιος το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του. Το πρωτότυπο διαδραστικό έκθεμα της «Χάρτας του Ρήγα» προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη προσέγγιση της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από τις 18 Μαΐου 2021 λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΜ και η ψηφιακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21.

Ώρες λειτουργίας κεντρικής έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή, 8:30-14:30. Είσοδος ελεύθερη

www.nhmuseum.gr, E-mail: [email protected]

Το ΕΙΜ στα social media: Facebook, Instagram, Twitter