Περιλαμβάνει αφηγηματικές ενότητες από το έργο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι, αλλά και υλικό τεκμηρίωσης από κειμήλια, αρχεία και εικαστικά έργα, που χρησίμευσαν ως αναφορές για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων σκίτσων του έργου.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης κόμικς 1821 – Η μάχη της πλατείας, με θέμα το ομότιτλο graphic novel που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό:

Εκ μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Φανή Μαλλούχου-Tufano και εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας η καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ασκούσα καθήκοντα διευθύντριας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Για το graphic novel θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρύτανις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Κουλούρη και η συγγραφέας Ισμήνη Καπάνταη.

Η έκθεση 1821 – Η μάχη της πλατείας βασίζεται στην έρευνα και το εικαστικό υλικό του ομότιτλου graphic novel του Soloúp. Περιλαμβάνει αφηγηματικές ενότητες από το έργο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι, αλλά και υλικό τεκμηρίωσης από κειμήλια, αρχεία και εικαστικά έργα, που χρησίμευσαν ως αναφορές για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων σκίτσων του έργου. Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ αποτύπωσης και δημιουργίας του έργου: «Making of… behind the sketches», σε σκηνοθεσία Μελέτη Μοίρα.

Σενάριο-σχέδια έκθεσης: Soloúp/Αντώνης Νικολόπουλος (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τ.Π.Τ.Ε./Πανεπιστήμιο Αιγαίου), δημιουργός του graphic novel

Ερευνητική ομάδα/επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.), Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.), Παναγιώτα Παναρίτη (Δρ. Αρχαιολογίας, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.)

Επιστημονική συμβολή: Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια Τ.Π.Τ.Ε./Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διάρκεια έκθεσης: Ιούλιος 2021 – Μάιος 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 8:30-14:30
Είσοδος ελεύθερη

Το έργο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΙΜ, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), με τη συμβολή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.1821graphicnovel.gr

*** Καθώς ο  αριθμός των ατόμων που θα εισέλθουν στην αίθουσα για την εκδήλωση της παρουσίασης θα είναι περιορισμένος, ενδείκνυται η προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 697 279 6740 (Ρεγγίνα Κατσιμάρδου), Τρίτη-Παρασκευή 10:00-12:00 ή η αποστολή email στο [email protected], στο οποίο θα αναφέρεται ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να παραβρεθούν και τα ονόματά τους.
Περισσότερες πληροφορίες: 210-3237617 (εσωτ. 107, Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00) Νατάσα Καστρίτη.

Share it!