Αγαπητά μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών,

Σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιό μας και εύχομαι να έχουμε μια γόνιμη ακαδημαϊκή χρονιά. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και με απρόβλεπτο τρόπο καλούμαστε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι, με κατεύθυνση το κοινό μας όραμα για ένα Πανεπιστήμιο κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, συμβατό με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Με αλληλεγγύη, αξιοκρατία, διαφάνεια και αφοσίωση. Από τη δική του θέση ο καθένας για το προσωπικό του σύμπαν και όλοι μαζί για το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούμε.

Σε μια Πανεπιστημιακή Κοινότητα που έχει θέσει στόχο της την παραγωγή ουσιαστικών πόρων γνώσης, την αειφόρο ανάπτυξη, την αριστεία, το υψηλό ήθος και την ευημερία των μελών της κανείς δεν περισσεύει. Η συμμετοχή όλων με ομοθυμία και ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη κάθε στόχου, προσωπικού ή συλλογικού. Με σεβασμό στους θεσμούς και τη διαφορετικότητα, με διαφάνεια, με σεβασμό στις μειοψηφίες και προσήλωση στο κοινό καλό.

Έχοντας συνείδηση ότι η Παιδεία και η Εκπαίδευση αποτελούν τη βάση όπου πρέπει να στερεώνεται μια κοινωνία ώστε να υπερβαίνει τις δυσκολίες και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, ας συσπειρωθούμε όλοι στο κοινό μας όραμα.

Ωστόσο, απαράβατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και η απαρέγκλιτη προσήλωση στους πρωταρχικούς στόχους που θέσαμε σχετικά με τη διαχείριση των ακαδημαϊκών θεμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την άριστη υλοποίηση του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη.

Εναποθέτοντας στο παρελθόν πικρίες, στεναχώριες, λάθη, ιδεοληψίες και το σύνολο των αρνητικών στοιχείων που είναι ικανά να σταθούν τροχοπέδη, ήρθε η στιγμή να συνεχίσουμε την προσπάθεια από κοινού, έτσι ώστε να διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο των προηγούμενων ετών που με δυσκολία κατακτήθηκε και να βάλουμε πλώρη για ακόμη πιο σημαντικά επιτεύγματα για το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του δημοκρατικού διαλόγου και της ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Μη ξεχνάμε ότι τα θαύματα γίνονται πραγματικότητα όταν πιστέψουμε εμείς σε αυτά, άλλωστε δεν είναι σπάνια αν έχεις μάτια να τα δεις.

Ο Ν. Καζαντζάκης να μας συνοδεύει.
Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν’ αρνιέσαι ο,τι θωρούν τα μάτια σου. Να παίρνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!

Το μέλλον δεν ανήκει στη βία. Το μέλλον δεν ανήκει στη δύναμη. Στη λογική ανήκει το μέλλον, όπως όπως σοφά λέει στο Προμηθέα Δεσμώτη, ο Σοφοκλής.

Εύχομαι να έχουμε μία Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά, να αντισταθούμε στη μετριότητα, στην αναξιοκρατία, στην ιδιοτέλεια και να πορευθούμε μπροστά κάνοντας άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

Ο Πρύτανης

Χ. Ι. Μπούρας

Share This Story, Choose Your Platform!