Αρχίζει ο νέος κύκλος του διαχρονικού θεσμού των διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πορείας για την προώθηση της γνώσης και του πνεύματος της διαλεκτικής σκέψης. Μέσα από αυτές τις διαλέξεις, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να αναπτύξουν τον κριτικό τους στοχασμό και να εμπνευστούν από την ποικιλία των θεμάτων που παρουσιάζονται. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαλέξεις των Ελεύθερων Πανεπιστημίων συμβάλλουν στην εδραίωση της παιδείας και της δημοκρατικής συζήτησης στην κοινωνία. Κύριος στόχος η αλληλεπίδραση με την ευρύτερη κοινωνία, την καθιέρωση της επικοινωνίας πανεπιστημίων – πολιτών και την προσφορά ευκαιριών δια βίου μάθησης.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές και κοινότητες της Κύπρου, όπως το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Γεροσκήπου, το Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς.

Η πρώτη διάλεξη του 4ου κύκλου διαλέξεων του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό, θα λάβει χώρα την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, με θέμα «Θετικότερη λεκτική επικοινωνία στην καθημερινότητα». Εισηγητής είναι ο Σώτος Βοσκαρίδης, Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου «ΓΕΛ.Α.»

Η εναρκτήρια διάλεξη του 18ου κύκλου διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 με θέμα: «Η πατερική διδασκαλία για τη σεξουαλικότητα του ανθρώπου ως θεμέλιο της Ορθόδοξης Βιοηθικής», με εισηγητή τον Δρ Μιλτιάδη Βάντσο, Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διάλεξη του 25ου κύκλου διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα, με εισηγήτρια την Αθηνά Βιολάρη, Λειτουργό Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων ΡΙΚ. Το θέμα της διάλεξης έχει τίτλο: «70 χρόνια ραδιοφωνίας στην Κύπρο».

Ο 20ος κύκλος διαλέξεων για το Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο, αρχίζει την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 με θέμα «Πώς επηρεάζουν τα ναρκωτικά τον εγκέφαλο και ποιες οι νέες φαρμακοθεραπείες». Εισηγητής θα είναι ο Πάνος Ζάνος, Επίκουρος Καθηγητής Νευροφαρμοκολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διάλεξη του 6ου κύκλου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πόλεως Χρυσοχούς, με θέμα «Σχολική βία: Τι γνωρίζουμε και πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας» και εισηγητή τον Κώστα Φάντη, Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όλες οι διαλέξεις των Ελεύθερων Πανεπιστημίων είναι ανοικτές για το κοινό και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2024. Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων, κατά την τελετή λήξης, απονέμονται πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που θα συμμετάσχει στο θεσμό.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τα θέματα των διαλέξεων όλων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/. Περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων, στο τηλέφωνο 22894347.

Share This Story, Choose Your Platform!