Η ίδια η συλλογή και η φύση των εκθεμάτων του Επιγραφικού Μουσείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  δύσκολη για τον επισκέπτη. Άλλωστε αντικείμενο του Μουσείου είναι ο «λόγος» και όχι η τέχνη που γίνεται αντιληπτή με αισθητικά κριτήρια. Μάλιστα, σε μια εποχή που η εικόνα πλέον κυριαρχεί οι αρχαίες επιγραφές της συλλογής είναι όλο και δυσκολότερο να προσελκύσουν ευρύτερο κοινό και πολύ περισσότερο νεαρότερης ηλικίας.

Ωστόσο ,οι άνθρωποι του Μουσείου, έχοντας εδώ και αρκετά χρόνια αντιληφθεί αυτή την ιδιαιτερότητα της συλλογής, έχουν στραφεί στη συστηματική και επιστημονική οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε σχολειά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας είναι οι μαθητές να αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του μουσείου.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας του Επιγραφικού Μουσείου εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος «Ιστορίες Γραφής. Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομίες». Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε Ημερίδα στις 13/5 καταδεικνύοντας την συνεπή και επιστημονική λειτουργία του Μουσείου.

Οι «Ιστορίες Γραφής» οργανώθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου και το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023. Αξιοποιώντας την εμπειρία του Μουσείου και την ανάγκη εξωστρέφειας, το πρόγραμμα υπήρξε μια συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου με τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θάσου,  Δράμας, Σαμοθράκης, Αιανής, Νικόπολης, Πάρου, Κέας, Μήλου, Καλύμνου, Κω, Λήμνου, Μυτιλήνης και την Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού. Στόχος υπήρξε η εξοικείωση των μαθητών με τις αρχαίες επιγραφές και η διασύνδεσή τους  με την ιστορία, τη μικροϊστορία και την τοπική ιστορία.

Για την επίτευξη του στόχου το Μουσείο προχώρησε στην παραγωγή δεκατεσσάρων εκπαιδευτικών φυλλαδίων, επιδαπέδιο παιχνίδι (παζλ), ψηφιακές εφαρμογές. Για την επίτευξη των στόχων το προσωπικό του μουσείο προχώρησε στη μετάφραση επιγραφών στη νέα ελληνική, ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καθηγητών.

Στο πρόγραμμα έχουν ήδη συμμετάσχει 81 σχολεία και το έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 3000 μαθητές. Η αγάπη, η εμπειρία και οι γνώσεις με τις οποίες σχεδιάστηκε το πρόγραμμα ήταν φανερή από τις παρουσιάσεις στην ημερίδα του Προϊσταμένου του Επιγραφικού Μουσείου κ. Αθανασίου Θέμου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Εκθέσεων του Μουσείου κ. Γιάννας Βενιέρη, της Προϊσταμένης του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης κ. Έλενας Ζαββού και της Αρχαιολόγου κ. Σταματούλας Μακρυπόδη.

Share This Story, Choose Your Platform!