Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας τη νέα του δράση με τίτλο «Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμά του για διάλογο με τα Μουσεία της Περιφέρειας.

Το Μουσείο γίνεται το κέλυφος φιλοξενίας μιας σειράς μικρής κλίμακας παρουσίασης επιλεγμένων έργων της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παράλληλα να τον παροτρύνει να επισκεφθεί τα Μουσεία και τους τόπους προέλευσης των σημαντικών αυτών εκθεμάτων.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη, με αφορμή την ένταξη του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, τον Μάϊο του 2023.

Τα ερωτήματα που έθεταν προς τις θεότητες οι προσκυνητές διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα είναι ιδιωτικά και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μικρά αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, Χαιρετισμός

Δρ Αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

  • Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Χαιρετισμός

Δρ Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων/ Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

  • Λίνα Μενδώνη, Χαιρετισμός

Υπουργός Πολιτισμού

  • Κωνσταντίνα Μπενίση, «Ο κατάλογος της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»

Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού

  • Σαπφώ Αθανασοπούλου, Αρχαιολόγος και Μουσειολόγος (ΜΑ), Νομική Παλαιοκρασσά, Αρχαιολόγος (ΜΑ), Αλεξάνδρα Χατζηπαναγιώτου, Αρχαιολόγος (ΜΑ)Η Συλλογή Κ. Καραπάνου και τα χρηστήρια ελάσματα από τη Δωδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»

Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας, Τμήμα Συλλογών Αγγείων και Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Παρασκευή Γιούνη, «Το ιερό της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

  • Ελένη Βασιλείου, «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

  • Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, «Το αίνιγμα της Δωδωναίας χρησμοδοσίας»

Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Ιουλία Κατσαδήμα, «Θεοί και θνητές στα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Share This Story, Choose Your Platform!