Το Days of Art in Greece βρέθηκε στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, όπου με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου φρουρίου Μπούρτζι. Οι καιρικές συνθήκες και ιδίως η υψηλή-για την εποχή- θερμοκρασία ευνοήσαν το εορταστικό κλίμα των εγκαινίων, τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός, ο απερχόμενος δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο πρόεδρος του ΠεΣυ Πελοποννήσου και νεοεκλεγείς δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος. Στην ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Το Μπούρτζι είναι το μεγαλύτερο brand name του Ναυπλίου“.

Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Photo Credit Days of Art in Greece

Μετά από τον αγιασμό και την επίσημη τελετή εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη και οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στο ανακαινισμένο φρούριο-που είναι ήδη επισκέψιμο για το κοινό από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος στον περιβάλλοντα χώρο του φρουρίου.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε: “Το Μπούρτζι είναι το μεγαλύτερο brand name της πόλης του Ναυπλίου”. Photo Credit Days of Art in Greece

Σημειώνεται ότι το έργο του ΥΠΠΟ περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).

Φωτογραφία από την πρώτη περιήγηση στο ανακαινισμένο Μπούρτζι, Photo Credit Days of Art in Greece

Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου.

Άποψη του φρουρίου Μπούρτζι. Photo Credit Days of Art in Greece

Tέλος, στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Share This Story, Choose Your Platform!