30/09/2022 – 21/10/2022

Εγκαίνια: 30/09/2022, 19:00

Η γκαλερί The Eye Altering είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρώτη ατομική έκθεση του Σωτήρη Φωκέα, γνωστού και ως Soteur, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τίτλο “Treat Art Like Pizza And It Might Feel Slightly Less Boring”.

Η εικαστική έρευνα του Soteur επικεντρώνεται σε παραδοσιακά διλήμματα που εξακολουθούν να απασχολούν τον κόσμο της τέχνης μεταξύ αυτών: ο ρόλος του καλλιτέχνη στην σύγχρονη κοινωνία, η έννοια της κατασκευασμένης περσόνας στην τέχνη κι ο διαχωρισμός μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας ως δύο αντικρουόμενων χώρων δράσης. Έχοντας ως αφετηρία την έντονη αντίθεσή του στις καλλιτεχνικές συμβάσεις, ο γνωστός Έλληνας εικαστικός δημιουργεί μια ζωγραφική εγκατάσταση που υπερβαίνει το όριο της πλασματικής αντίθεσης μεταξύ καλλιτεχνικής δράσης και καλλιτεχνικού αντικειμένου.

Σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα, τόσο η διαδικασία όσο και το concept παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η διαδικασία ξεκινά από τη στιγμή που ο καλλιτέχνης αποφασίζει να υλοποιήσει το ζωγραφικό μέρος της εγκατάστασης επί τόπου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενσωματώσει στο έργο την προσωπική του εμπειρία από την πόλη, μια επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με την τυπική διαδικασία όπου τα ήδη ολοκληρωμένα έργα εγκαθίστανται στον εκθεσιακό χώρο. Ο Soteur εισβάλλει στην γκαλερί και γεμίζει το χώρο με περισσότερα από 50 m2 χαρτιού που καλύπτονται με τα δημοφιλή γλυφικά του σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ της αναμενόμενης ζωγραφικής εμπειρίας του κρεμασμένου στον τοίχο καμβά και των άμεσων ζωγραφικών παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν “πρακτικές σηματοδότησης” ανάλογες με ιστορικά και προϊστορικά φαινόμενα όπως η τέχνη των σπηλαίων. Το τελικό βήμα της διαδικασίας πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα της έκθεσης (21/10/22), όταν ο καλλιτέχνης καλεί τους επισκέπτες της γκαλερί να τον βοηθήσουν να απεγκαταστήσει την έκθεση, να κόψει τα έργα και να τα πουλήσει σε συμβολικές τιμές ώστε να τα καταστήσει προσιτά στο ευρύ κοινό.

Η διαδικασία, εδώ, επαληθεύει τη σημασία της υλικότητας στο πλαίσιο της έννοιας της εγγύτητας και επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της φυσικής εμπειρίας καθώς το τελικό έργο τέχνης υφίσταται τόσο ως αντικείμενο – ζωγραφική και εγκατάσταση – όσο και ως εμπειρία – μέσα από το συγκεκριμένο happening στην λήξη της έκθεσης. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε πως ο Soteur καταφέρνει αφενός να εγκαθιδρύσει μια θεμελιώδη σχέση μεταξύ του θεατή και του έργου τέχνης σε όλες του τις εκφάνσεις και αφετέρου να συμπεριλάβει το κοινό στη δημιουργική αποκαθήλωση της έκθεσης ως μια αντίστροφη πρακτική της συμβατικής εγκατάστασης της έκθεσης, όπου το έργο τέχνης παραμένει απόμακρο και απρόσιτο για τον θεατή.

Κλείσιμο έκθεσης: 21/10/2022, 19:00

The Eye Altering, Πάικου 2, εντός Στοάς, 54625 Θεσσαλονίκη

Share This Story, Choose Your Platform!