Η δυαδική έκθεση φωτογραφίας “Forsaken Places” είναι εμπνευσμένη από την διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου-τόπου ο οποίος εσωκλείει την διήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ουσιαστικά παρουσιάζει το «ψυχογράφημα» ενός εγκαταλελειμμένου χώρου μέσω του «εννοιολογικού πλαισίου» και της «ντοκιμαντέρ καταγραφής».

Ο χώρος είναι ένας τόπος συνάντησης με την εκάστοτε πραγματικότητα που τον περιέχει. Κάθε τόπος είναι ένας μοναδικός κόσμος. Οικείος ή ανοίκειος, με νοσταλγική ατμόσφαιρα, ηχοτοπία ή με την ταυτότητα μιας μνήμης είναι αναμφισβήτητα υποκειμενικά αντιληπτός αλλά υπαρκτός για όποιον βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Ωστόσο η εξιστόρηση του ενέχει τον «κοσμοχώρο» της ανθρώπινης «αιώρησης».

Η Φωτογραφική Έκθεση “Forsaken Places” έχει ως στόχο να επικοινωνήσει τον συνδυασμό φωτογραφικού ντοκιμαντέρ και εννοιολογικής φωτογραφίας προκειμένου ο/η θεατής/τρια να αναβιώσει τις συνθήκες των εγκαταλελειμμένων χώρων αλλά συγχρόνως να διευρύνει την σκέψη του στην έννοια της «εγκατάλειψης». Η απόδοση του έργου έχει νεωτεριστικό χαρακτήρα που επιτρέπει την πολυεπίπεδη αναγνωστικότητα του. Η εστίαση στο ανθρώπινο στίγμα, η διεισδυτική οπτική και η αφαιρετικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αισθητική των κάδρων.

Επειδή πρόκειται για δυαδική έκθεση οι φωτογράφοι Υπατία Κορνάρου και Ελισσάβετ Ευσταθίου διαφοροποιούνται μέσα από το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας. Το κοινό τους σημείο είναι οι «τόποι συνάντησης».

Για την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, συγκεκριμένα σε χώρους και δομές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και πλέον δεν λειτουργούν.

Λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος γεννήθηκε η επιθυμότητα να επικοινωνηθεί κι ένα επιπλέον κοινωνικό μήνυμα που αφορά την «γυναικεία δημιουργικότητα-πρωτοβουλία».

Οι φωτογραφίσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024. Διανύθηκαν συνολικά 5.179 χιλιόμετρα σε πάνω από 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πάτρα, Αίγιο, Ερμιόνη, Θήβα, Μέθανα, Μεγαλόπολη, Ελευσίνα, Λαύριο, Σαλαμίνα, Μεγάλο Πεύκο. Οι λήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία χώρων. Ο φωτογραφικός φακός έχει εισχωρήσει σε εργοστασιακές μονάδες παραγωγής πρώτων υλών, σε κτίρια ψυχιατρικών κλινικών μέχρι και σε εργατικές κατοικίες βιομηχανικής ζώνης μεταλλείων.

Στην κεντρική αίθουσα του χώρου θα φιλοξενείται η έκθεση “Forsaken Places” και στην μικρή αίθουσα θα προβάλλεται θεματικό videoart.

Στον ίδιο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας “Forsaken Places” θα περιέχεται και μια έκθεση με εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Η παράλληλη δραστηριότητα της έκθεσης έγκειται στην επιθυμία των καλλιτεχνών να μεταφέρουν στον/στην θεατή/τρια μέρος της ατμόσφαιρας των εγκαταλελειμμένων τόπων.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στις 20:30 

Performance «Το Ταξίδι της Ανάσας» από την Νίκη Ζαχαρή

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στις 18:30 

Ανοιχτή συζήτηση με τον οργανισμό Women On Top

Προσκεκλημένη: Έλλη Αγιαννίδη, Φωτογράφος – Ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Greek Instagramers Events

Συντονίστρια: Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του WoT – Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης & Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων

Έλαβαν μέρος στις φωτογραφήσεις : Ελένη Αλιφέρη, Πετρίνα Γιαννάκου, Μαρία Καμπανού, Παναγιώτα Κρεμμύδα, Χριστίνα Μάλλιου, Μιχάλης Καλιότσος, Katerina YueWu

Εικαστικά : Υπατία Κορνάρου, Ελισσάβετ Ευσταθίου

Επιμέλεια έκθεσης – Videoart : Υπατία Κορνάρου

Βοηθός ενδυματολόγου : Ελένη Αλιφέρη

Εκτυπώσεις : Ψηφιακό Τύπωμα Μάριος Βάινβουρμ

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης : 16/05/24 – 01/06/24

Ημέρες & ώρες επίσκεψης 

Δευτέρα  – Κυριακή 17:00 – 22:00

Τοποθεσία : T.A.F. / the art foundation

Διεύθυνση :Νορμανού 5, Μοναστηράκι Αθήνα (δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι)

Share This Story, Choose Your Platform!