Το Platforms Project 2023 – Independent Art Fair ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, που αποδείχθηκε ιδανικός χώρος για την φετινή διοργάνωση.

Από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου χιλιάδες θεατές επισκέφθηκαν την μεγαλύτερη διεθνή έκθεση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, γεμίζοντας ασφυκτικά τα διαφορετικά κτήρια που φιλοξένησαν τη φετινή 11η διοργάνωση.

Το Platforms Project 2023 παρουσίασε 56 εικαστικές πλατφόρμες από 24 χώρες, 4 πλατφόρμες Αρχιτεκτονικής, 4 θεατρικές πλατφόρμες, μουσικούς και dj’s.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης 2 ημερίδες, 11 συζητήσεις και workshops με τη συμμετοχή 48 ομιλητών, μεταξύ των οποίων γνωστοί καλλιτέχνες, θεωρητικοί, κριτικοί της τέχνης και εμπειρογνώμονες, που εμπλούτισαν περαιτέρω την εμπειρία των συμμετεχόντων. Το πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα παρουσίασε ακόμη performance, workshops, και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Για 6η συνεχή χρονιά εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών παρουσίασαν έργα φοιτητών τους, μόνο που φέτος βγήκαν από το γνώριμο χώρο της ΑΣΚΤ και μετέφεραν τα Open Studios στην Τεχνόπολη.

Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 900 ανεξάρτητοι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.  Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2023 είχε η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Για άλλη μια χρονιά, το Platforms Project 2023 παρείχε μια μοναδική πλατφόρμα για νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό δημιουργώντας ένα «ζωντανό» διαδραστικό καλλιτεχνικό μωσαϊκό. Οι ευκαιρίες δικτύωσης ήταν άφθονες, προωθώντας τις συνεργασίες και τις διασυνδέσεις.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη αποδείχθηκε η συμμετοχή -για πρώτη φορά φέτος- ομάδων από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του design (σε επιμέλεια Θοδωρή Βόγκα), σε μια προσπάθεια να επιδιωχθεί η συνέργεια με τον εικαστικό χώρο, επεκτείνοντας το διεθνές δίκτυο που το Platforms Project έχει δημιουργήσει για περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία στον φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων να εξερευνήσουν τα έργα των ομάδων, καθένα από τα οποία αποτελούσε απόδειξη της δύναμης της συνεργατικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Είτε ήταν η εικαστική τέχνη που αιχμαλώτισε την προσοχή τους, είτε οι ατμοσφαιρικές θεατρικές παραστάσεις, οι μουσικές που πλημμύρισαν το Γκάζι, τα πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά και design projects, είτε οι performances, η έκθεση είχε κάτι για όλους.

Το Platforms Project έχει αναμφίβολα εδραιώσει τη θέση του ως το ετήσιο ραντεβού της ανεξάρτητης διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Το Platforms Project  – Independent Art Fair είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δημιουργικότητας- είναι μια απόδειξη της δύναμης της καλλιτεχνικής έκφρασης, της σημασίας των ανεξάρτητων πλατφορμών για τη στήριξη των τεχνών και την καλλιέργεια μιας ακμάζουσας δημιουργικής κοινότητας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους 118 εθελοντές που στήριξαν με απαράμιλλο επαγγελματισμό και αστείρευτο κέφι τη διοργάνωση.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Η επιτυχία της διοργάνωσης ενισχύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη 12η διοργάνωση του Platforms Project», δηλώνουν οι διευθυντές του  Άρτεμις Ποταμιάνου και Μιχάλης Αργυρού.

Έως τότε ευχαριστούμε όλους για τη συμβολή τους.

Website: www.platformsproject.com

Πληροφορίες: platformsproject@gmail.com   &  [email protected]

Share This Story, Choose Your Platform!