Η οσκαρική Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard έρχονται για πρώτη φορά στη Στέγη με το «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι». Ένα τελετουργικό και απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό έργο με πρωταγωνιστές τα κοστούμια των ταινιών του μεγάλου αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Η παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση, με καμβά το ανδρόγυνο σώμα της Τίλντα Σουίντον, περιλαμβάνει μια συλλογή με περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που σχεδίαζε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Danilo Donati και ετοίμαζε το ατελιέ Farani για τις ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη. Κοστούμια και αντικείμενα που είναι από μόνα τους έργα τέχνης: από το βιβλικό, εμπνευσμένο από τα καφτάνια των Βεδουίνων και βαμμένο σμαραγδί –σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου– κοστούμι του Ηρώδη στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964 έως το χειροποίητο απ’ άκρη σ’ άκρη και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι και στέμμα που φορούσε ως Ιοκάστη η Silvana Mangano στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967 και από εκεί στα ρούχα και τα αντικείμενα του εξωτικού «Χίλιες και μία νύχτες» (1974) και του σαρωτικού «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» (1975).

Μια ασυνήθιστη δοκιμή υφάσματος και ερμηνείας με την Τίλντα Σουίντον να φορά ένα ένα τα κοστούμια, σαν μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, επιτελώντας έναν ρόλο γυμνό και αποκομμένο από το σώμα, τους ηθοποιούς και τις ταινίες. 

Ύφασμα ή κινητό γλυπτό; Κοινό ή μάρτυρες μιας νέας τελετουργίας; Το σίγουρο είναι ότι έτσι αντισυμβατικά όπως ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται τα κοστούμια του Πιερ Πάολο Παζολίνι  μπροστά μας, είναι ικανά να φέρουν δάκρυα στα μάτια – θυμίζοντάς μας το λατινικό ρητό “lacrimae rerum” («[υπάρχουν] δάκρυα για τα πράγματα»).

O Πιερ Πάολο Παζολίνι είναι γνωστός για τα αιρετικά του έργα, την ποιητική και ταυτόχρονα οξυδερκή ματιά του στην ανθρώπινη κατάσταση και τις κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές ανησυχίες του. Στο πρόσωπο του Ντανίλο Ντονάτι βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη, τα κοστούμια του οποίου προσέδιδαν αυθεντικότητα και ιστορική ακρίβεια στο κινηματογραφικό οικοδόμημα του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη.

Συζήτηση με Olivier Saillard & Tilda Swinton
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Olivier Saillard και την Tilda Swinton στο -1 της Στέγης, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

H προπώληση ξεκινά την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στις 17:00.
Οι θέσεις για την παράσταση είναι περιορισμένες. 

11 – 16.12.2023 | Θέατρο | Στο -1 της Στέγης
Δευτέρα & Παρασκευή στις 20:00
Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στις
 18:00 & 21:00

Διάρκεια: 100 λεπτά

Share This Story, Choose Your Platform!