ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) να είναι κοιτίδα πειραματισμού για κάθε καλλιτεχνική έκφραση, ξεκινάει μια νέα συνεργασία με οργανισμούς και φορείς ειδικούς στη διοργάνωση μουσικών δράσεων, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Το πρόγραμμα ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, με το οποίο ξεκινούν οι ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, προέκυψε από την σύμπραξη με τις μουσικές σχολές του Ωδείου Αθηνών, σε συνεργασία με τους σπουδαστές του και τον Φίλιππο Τσαλαχούρη, Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ 

Με τις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ το ΕΜΣΤ προσφέρει βήμα πειραματισμού στους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών, του μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας το πρόγραμμα σπουδών του οποίου περιλαμβάνει και τις τρεις παραστατικές τέχνες – μουσική, θέατρο και χορό. Οι εκδηλώσεις των ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ι: ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 15.00, 16.00, 17.00 & 18.00

Πρόκειται για τέσσερις πιανιστικές παρεμβάσεις αποκλειστικά με έργα γυναικών συνθετριών για πιάνο, κατόπιν επιλογής εμπνευσμένης από το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν πιανίστριες του σεμιναρίου «Το πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» του Ωδείου Αθηνών (διδάσκουσα: Λορέντα Ράμου).

Παρέμβαση 1, ώρα έναρξης 15.00

Νίκη ΚρασάκηRadio Path, 2024

Έργο μουσικού θεάτρου για τέσσερις πιανίστριες, διάρκεια10΄-12΄

Ασπασία ΝασοπούλουAndria, 2012

Έργο για 4 χέρια, διάρκεια 7΄

Παρέμβαση 2, ώρα έναρξης 16.00

Λορέντα ΡάμουΑυτοβιογραφία (ή πώς έγινα πιανίστα), 2006

Έργο μουσικού θεάτρου για μία πιανίστρια, διάρκεια 3΄

Αλεξάνδρα ΤσιάραΧαρμολύπη, 2022

Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄

Έφη ΜαρκουλάκηΩκυρρόη, 2022

Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄

Κλειώ ΜπάρδαΝέο έργο, 2024

Έργο για πιάνο, διάρκεια 2΄

Elena RykovaBat Jamming, 2015

Έργο για δύο πιανίστριες, διάρκεια 10΄                              

Παρέμβαση 3, ώρα έναρξης 17.00

Αλεξάνδρα ΠαπαστεφάνουQuartz pendulum [Eκκρεμές από χαλαζία], 2015

Έργο για πιάνο, διάρκεια 4΄

Κωνσταντία ΓουρζήEine Kleine Geschichte op.25, 2005

Έργο για πιάνο, διάρκεια 3΄

Μυρτώ Νιζάμη10 Bagatelles, n.1, 2016

Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄

Φωτεινή ΤρυφεροπούλουThe Three Sisters, 2023

Έργο για πιάνο και ηλεκτρονικά, διάρκεια 8΄

Παρέμβαση 4, ώρα έναρξης 18.00

Diana RotaruThe Three Lears mov III, 2018

Diana RotaruThe Three Lears mov II, 2018

Έργο για πιάνο, διάρκεια 6΄

Ανθή ΔαμβουνέληLear Tantrum, 2023

Έργο για πιάνο και μαγνητοταινία, διάρκεια 9΄

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙ:  J. S. Bach

Κυριακή 3 Μαρτίου στις 15.00, 16.00, 17.00 & 18.00

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙ αποτελεί ένα πειραματικό αφιέρωμα στις ανατρεπτικές συνθέσεις του J. S. Bach με τη συμμετοχή σπουδαστών και σπουδαστριών από τη Μουσική και τη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έργα του Bach για σόλο οργάνων θα ερμηνεύονται ταυτόχρονα στους χώρους κυκλοφορίας κοινού του ΕΜΣΤ, δημιουργώντας ένα ενιαίο ηχητικό τοπίο ενώ ταυτόχρονα κινούμενοι αναγνώστες θα διαβάζουν φωναχτά αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Anna Magdalena Bach. Το πείραμα αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο μαθημάτων της Μουσικής Δωματίου και της Ιστορίας της Μουσικής, σε σύλληψη και συντονισμό του συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππου Τσαλαχούρη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙΙ:  Φωνές & Σιωπές

Κυριακή 7 Απριλίου στις 15.00, 16.00, 17.00 & 18.00

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙΙ βασίζεται στην ανθρώπινη φωνή και τις μοναδικές μουσικές της διαστάσεις. Στους χώρους κυκλοφορίας κοινού του ΕΜΣΤ θα διασκορπιστούν σπουδαστές μονωδίας οι οποίοι θα άδουν τις δεδομένες στιγμές, χωρίς συνοδεία, κομμάτια διαφορετικών εποχών, από το Μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα. Μέλη της χορωδίας και μονωδοί κυκλοφορούν ανάμεσα στους επισκέπτες των εκθέσεων, σχηματίζοντας ένα ηχητικό περιβάλλον, με πυκνούς απόηχους και πολλά ηχοχρώματα, πριν καταλήξουν στη συγκρότηση μιας μικτής χορωδίας διαρρηγνύοντας φωνητικά τη σιωπή του Μουσείου. Τη διδασκαλία της Χορωδίας έχει ο καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Δημήτρης Μπουζάνης.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Share This Story, Choose Your Platform!