Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

Share it!

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, και τα ελληνικά μουσεία θα γιορτάσουν και φέτος τη διεθνή ημέρα μουσείων με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις που δεν περιορίζονται στις 18 Μαΐου αλλά καλύπτουν όλη την εβδομάδα.

Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Η καθημερινότητα, οι εργασιακές συνθήκες, οι μετακινήσεις, οι κοινωνικές σχέσεις όλων μας έχουν επηρεαστεί. Ειδικά ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί σε κάθε έκφανσή του. Ωστόσο, η συγκυρία επιβάλει να αναστοχαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας.

Το Μουσείο, ως θεσμός που φιλοδοξεί να είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας οφείλει όχι μόνο να ακολουθήσει αλλά να ανοίξει δρόμους με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας και την ευκολότερη πρόσβαση τόσο στο φυσικό χώρο του Μουσείου όσο και στις ψηφιοποιημένες συλλογές του.  Σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν και να γίνουν ευρύτερες.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Το θέμα της φετινής διεθνούς ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» καταδεικνύει αυτή ακριβώς την ανάγκη ώστε το Μουσείο να γίνει βασικό όχημα και πυλώνας επανεκκίνησης του πολιτισμού.

Τα μουσεία γιορτάζουν και μας περιμένουν!

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του Μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της Ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Στις 18 Μαΐου η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 18 Μαΐου και με την εντυπωσιακή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης» για τους διαδικτυακούς επισκέπτες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων ανοίγει τους εκθεσιακούς του χώρους με ένα δυναμικό εικαστικό πρόγραμμα.

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000)!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα  καλεί όλους να συμμετέχουν στις ψηφιακές δράσεις με άξονα τη συλλογή και της εκθέσεις του μουσείου.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, διοργανώνει  διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: με το βλέμμα στο μέλλον!»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Αριστοτέλειο  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία

Ο Οργανισμός ΑΤΟΠΟΣ για τη διεθνή ημέρα Μουσείων θα υλοποιήσει τη διαδικτυακή δράση – έκθεση με τίτλο Schrödinger’s Revolution.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των μουσείων μπορείτε να δείτε εδώ: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 – Πρόγραμμα