Χριστούγεννα με τέχνη!

Share it!

Παρά τις δυσκολίες, τη φετινή εορταστική περίοδο όλοι μας έχουμε τη διάθεση και την ανάγκη να συμμετέχουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων και να πάρουμε μέρος στη γιορτή. Μετά τα περσινά Χριστούγεννα,  όταν οι περιορισμοί ήταν αυστηρότεροι και το πρόγραμμα εκδηλώσεων σαφώς φτωχότερο, φέτος οι Δήμοι, Μουσεία και άλλοι φορείς έχουν οργανώσει πολλές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει, έχει ετοιμάσει και για φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα στην ονειρική  ατμόσφαιρα του Θόλου, του Ξέφωτου, του Πευκώνα και των Φυτεμένων Δωμάτων. Τα «Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ» έχουν μουσική, παγοδρόμιο, δράσεις για παιδιά, εκθέσεις, γεύσεις και βέβαια τις εκδηλώσεις της αλλαγής του χρόνου.

ΚΠΙΣΝ / SNFCC

Για το Δήμο Αθηναίων πλούσιο πρόγραμμα τις εορταστικές εκδηλώσεις έχει αναλάβει ο ΟΠΑΝΔΑ και η Τεχνόπολη, με επίκεντρο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος αλλά με τις εκδηλώσεις να απλώνονται στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης με παγοδρόμιο στην πλατεία Κοτζιά, μουσική, θέατρο, χριστουγεννιάτικα χωριά και open air κινηματογραφικές προβολές.

Με γιορτινή διάθεση περιμένει τους επισκέπτες και το Μουσείο Ακρόπολης. Διαδραστικά εορταστικά προγράμματα για παιδιά, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μοναδικά δώρα στο κατάστημα και γλυκίσματα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο.

Πρωτότυπα και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια έχει οργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή για τις ημέρες των γιορτών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο σημαντικών καλλιτεχνών, να εξοικειωθούν με καλλιτεχνικά κινήματα και να πειραματιστούν με τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι και γλύπτες.

Ίδρυμα Ελίζας και Βασίλη Γουλανδρή

Σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών, στις 18 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο χειροτεχνίας όπου τα παιδιά θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα σταλίδα.

Σε ένα εορταστικό Dj set ηλεκτρονικής μουσικής  που θα συνοδεύεται από μια διαδραστική εγκατάσταση σε συγχρονισμό και διάλογο με την μουσική θα περιμένει το ΕΜΣΤ το κοινό στις 23 Δεκεμβρίου. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής εορταστικής διοργάνωσης Νύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» εγκαινιάστηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και αν και δεν περιορίζεται στην περίοδο των γιορτών, είναι μια θαυμάσια αφορμή να ξαναβρούμε στις αίθουσες του Μουσείου τις παιδικές αναμνήσεις μέσα από τις συσκευασίες, τα αρώματα και τις διαφημίσεις των μπισκότων.

Μουσείο Μπενάκη / Benaki Museum

Κάτω από το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στη στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους, θα βρίσκεται για ένα μήνα το σπίτι του Αϊ Βασίλη, τα σπίτια των Ξωτικών, το Ζαχαροπλαστείο των Χριστουγεννιάτικων λιχουδιών και η μουσική σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης . Στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, στις 29 Δεκεμβρίου, ο Πάνος Μουζουράκης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου συμπράττουν σε μια βραδιά με «Επίσημο Ένδυμα». Τραγούδια των Robbie Williams, Bob Dylan, Elvis  Presley, Διονύση Σαββόπουλου, Λαυρέντη  Μαχαιρίτσα, Φοίβου Δεληβοριά, Frank Sinatra, Hot chili peppers σε ένα εορταστικό  Show, με μοναδικές ερμηνείες.

Σε εορταστικό κλίμα θα κινείται και η πόλη της Πάτρας από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου. Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, όπερα, μουσικές και χορωδιακές εκδηλώσεις, μουσική από την μπάντα του Δήμου στους δρόμους της πόλης, κάλαντα από συλλόγους, συναυλίες από σχήματα του Δημοτικού Ωδείου στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, εικαστικές παρεμβάσεις, παράσταση θεάτρου και θέατρο Σκιών συνθέτουν το φετινό εορταστικό πρόγραμμα. Στις 19 και 23 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το  Χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι στην πλατεία Γεωργίου με την καθοδήγηση ζωγράφων και κεραμιστών.

Πάτρα / Patras

Στην πλατεία του Δήμου Αγιάς Λάρισας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου με μουσική, κρασί και εκπλήξεις για τα παιδιά.

Με δημιουργικές δράσεις υποδέχεται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τα παιδιά και τους πρόσφυγες για τις ημέρες των εορτών. Το Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι «Μπάλες, κύκλοι και τελείες» απευθύνεται σε παιδιά που θα κατασκευάσουν δικές τους κάρτες – παιχνίδια. Παράλληλα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Πρωτοχρονιάτικα έθιμα του κόσμου. Συνάντηση-Δημιουργία σε δύο πράξεις». ‘Έφηβοι  και ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες μακρινές, θα δημιουργήσουν από κοινού μία πολυπολιτισμική εκθεσιακή ενότητα για τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα του κόσμου.

Τα φετινά Χριστούγεννα, δεν είναι ασφαλώς όπως όλοι θα θέλαμε. Όλες οι εκδηλώσεις παραγοντοποιούνται ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα και με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ωστόσο, το νόημα των γιορτών παραμένει το ίδιο και τουλάχιστον φέτος έχουμε την ευκαιρία φίλοι και οικογένειες να ξανασυναντηθούμε και να εράσουμε χρόνο μαζί. Γατί όχι σε κάποια εκδήλωση του Δήμου ή ενός Μουσείου;