Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική, Χορός, Performance, Κινηματογράφος, Φωτογραφία: ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες παραγωγές, καλύπτοντας όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το 56o Φεστιβάλ Δημητρίων επιστρέφει δυναμικά στους φυσικούς του χώρους ύστερα από μια δύσκολη χρονιά. Διαφορετικά είδη τέχνης μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργικά και περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους βραβευμένοι σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί και εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομιλούν με το κοινό. Στη φετινή του, 56η διοργάνωση, το Φεστιβάλ των Δημητρίων περιστρέφεται γύρω από τις «Ανάσες», με έκδηλο και προφανή τον συμβολισμό ως προς τη θεματική επιλογή.

Διάρκεια: 1 – 20 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα

«Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων» | Έκθεση εικαστικών

Διάρκεια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 –  Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ELENIT του Ευριπίδη Λασκαρίδη // OSMOSIS | Θέατρο

Σάββατο 2 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο / 21.00

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Βαλάσογλου / Νίκος Δραγώνας, Αμαλία Κοσμά / Χρυσάνθη Φύτιζα, Χαρά Κότσαλη / Ειρήνη Μπούνταλη, Μάνος Κότσαρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας / Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος, Φαίη Τζούμα
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης / Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας / Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης / Σύμβουλος Κίνησης: Νίκος Δραγώνας

Ο παράδοξος και γοητευτικός κόσμος του Ευριπίδη Λασκαρίδη γεννιέται από απλά υλικά. Οι καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, ώστε να πυκνώνουν και να χάνουν την οικειότητά τους. Το έργο του είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ένα ταξίδι σε τοπία που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς εξηγήσεις, σε έναν κόσμο κομματιασμένο που παραμένει όρθιος και μαγευτικός.

Γκαλά Μαρία Κάλλας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου / ΜΜΘ Αιθ. Μ1 / 21:00

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας, Σοπράνο: Μυρτώ Παπαθανασίου, Τενόρος: Κωνσταντίνος Κληρονόμος

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμούν τα 43 χρόνια από το θάνατο της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας με ένα πλούσιο γκαλά όπερας γεμάτο αγαπημένες μελωδίες και ξεχωριστούς προσκεκλημένους.

Notes Towards a Model Opera 2015 | William Kentridge | Εικαστική πολυμεσική εγκατάσταση

Κυριακή 3 Οκτωβρίου – Παρασκευή 15 Οκτωβρίου / Αποθήκη Γ ΟΛΘ

Ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του θεατή, γεμάτες χρώματα και μουσική. Το έργο διερευνά τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί, βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ. Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της λεγόμενης Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη, όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

TISFF – Thessaloniki International Short Film Festival

101 ξενόγλωσσες και 23 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Το TiSFF, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει για 15η χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Το TiSSF (www.tisff.eu) δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο και είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες, συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπροσωπικών σχέσεων.

Outwitting The Devil / Akram Khan Company | Χορός

Τρίτη 5 Οκτωβρίου / ΜΜΘ, Αιθ. Μ1 / 21.00

Ένα έργο βασισμένο σε διαφορετικές ιστορίες του δυτικού πολιτισμού και της μονοθεϊστικής παράδοσης. Έχοντας τιμηθεί με τη διάκριση του χορογράφου/καλλιτέχνη της χρονιάς 2020 για την προσφορά του στις τέχνες και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στον χορό, ο κορυφαίος χορογράφος Akram Khan παρουσιάζει την πολυσυζητημένη και εμβληματική παραγωγή «Outwitting the Devil» (Ξορκίζοντας το Κακό). Μέσα από την πρότασή του, μαζί με την ομάδα του, στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα διαφύλαξης του οικοσυστήματος, στηλιτεύοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί και να δαμάσει τη φύση.

Misericordia της Emma Dante | Θέατρο

Tετάρτη 6 Οκτωβρίου / Θέατρο Άνετον / 21:00

Κείμενο και σκηνοθεσία: Emma Dante
Με τους Italia Carroccio, Manuela Lo Sicco, Leonarda Saffi, Simone Zambelli, Φωτισμοί: Cristian Zucaro, Βοηθός σκηνοθέτιδας: Daniela Gusmano
Παραγωγή Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Teatro Biondo di Palermo, Atto
Unico / Compagnia Sud Costa Occidentale, Carnezzeria
Διεθνής διαχείριση Aldo Miguel Grompone, Ρώμη
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το Misericordia είναι ένας σύγχρονος μύθος. Αναφέρεται στην  ευθραυστότητα των γυναικών, στην απελπιστική και απεριόριστη μοναξιά τους. Το κείμενο αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που εκπορνεύονται και ενός αγοριού με αναπηρία που ζει μαζί τους σε ένα βρώμικο και άθλιο διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου.

Indigo Mood | Μουσική Παράσταση

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ / 21:00

Βαγγέλης Τσοτρίδης, ηλεκτρική κιθάρα, Κωστής Αντωνόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα, Αλέξης Μακατσέλος, τύμπανα, Νίκος Πανταζόγλου, ηλεκτρικό μπάσο

Οι Indigo Mood είναι μια όμορφη μουσική παρέα. Το καλοκαίρι του 2020 οι Indigo Mood ηχογράφησαν δέκα τραγούδια, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων με επιρροές από την τζαζ αλλά και τη μουσική δωματίου.

Φεστιβάλ «Οpen Jazz»

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου – Κυριακή 10 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ

Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρ. 8/10            Σάκης Παπαδημητρίου – solo
                              Sancho – duo
                              Φλώρος Φλωρίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Γιάννης Αναστασάκης – trio

Σαβ. 9/10             Christos Rafalides – Solo
                              Χάρης Λαμπράκης – Quartet
                              Rick Marguitza– Quartet

Κυρ. 10/10           Wayne Thomas Brasel – Solo
                              Fazz Bus – Quartet
                              Αναστασιάδης – Septet / Latin Jazz Band

Εννέα συναυλίες με 25 δεξιοτέχνες της jazz από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και την Κύπρο. Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που διαπνέεται από τις σύγχρονες τάσεις της jazz και της αυτοσχέδιας μουσικής με ό,τι αυτό περιλαμβάνει από τον χώρο των παραδοσιακών σχολών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Μπετόβεν: 33 Παραλλαγές του Moises Kaufman | Θέατρο

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών / 21:00

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μετάφραση/Πιάνο: Νίκος Λαάρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Ερμηνευτές: Κατερίνα Διδασκάλου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς,
Θανάσης Τσαλταμπάσης, Κόρα Καρβούνη, Δήμητρα Νταντή, Θησέας Παπαπαναγιώτου

Δύο παράλληλες ιστορίες µε διαφορά διακοσίων ετών: Ο Μπετόβεν παλεύει με την κώφωση και τη μεγαλοφυΐα του. Μια αμερικανίδα μουσικολόγος που πάσχει από τη νόσο του Χώκινγκ ερευνά το μυστικό που κρύβουν οι Παραλλαγές Ντιαμπέλλι. Ένα έργο για το πάθος, τις σχέσεις και τις όμορφες στιγμές που μεταμορφώνουν τις ζωές μας.

«Blue» | Μουσική Παράσταση για φωνή και πιάνο

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ /  21.00

Δήμητρα Σελεμίδου, τραγούδι
Γιάννης Παπαδόπουλος, πιάνο

Ένα μουσικό ταξίδι φτιαγμένο από ελληνικό, μπλε χρώμα, αλλά και ξένο «feeling blue»  ρεπερτόριο. Τραγούδια που αποδείχθηκαν ή φαίνεται να είναι ανθεκτικά στον χρόνο, τραγούδια από την πρώτη ολοκληρωμένη, προσωπική δισκογραφική εργασία της Δ. Σελεμίδου με τίτλο «Τρίτη έξοδος» (σε στίχους του Γιάννη Βασιλόπουλου και μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου), τη συμμετοχή της στη νέα δισκογραφική εργασία του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη «Κύκλοι: έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά» αλλά και τραγούδια που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει από τον κύκλο των τραγουδιών του Κωστή Μαραβέγια, για το θέατρο.

Fred Boissonnas: «Με τη σχεδία του Οδυσσέα» | Έκθεση Φωτογραφίας

Αγιορειτική Εστία / 01 Οκτωβρίου – 08 Νοεμβρίου 2021

Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.
Επιμέλεια: Αντώνης Σαραγιώτης, Ιστορικός τέχνης, Βιβλιοθήκη και Κέντρο
Πληροφόρησης / Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Συνδιοργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Αγιορειτική Εστία, MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Thessaloniki Photobiennale 2021, 56α ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Πρωτοβουλία 1821-2021

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

BABYBIRD BABYBIRD | Θέατρο

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Οκτωβρίου /  Θέατρο Άνετον  / 21.00

Ανάθεση & Παραγωγή: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης / Δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης, Γεωργία Κανελλοπούλου / Σκηνικά & Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη, / Συνεργάτρια Έρευνας: Δήμητρα Λούπη / Eπιστημονικός Σύμβουλος: Βασίλης Λεμονής, / Βοηθός Σκηνοθεσίας: Γεωργία Κανελλοπούλου /  Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Εμφανίζονται τέσσερις (4) ειδικοί στο θέμα: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Γιάννης Καραπαναγιωτίδης, Δάφνη Μόσχου-Χατζώκου, Ηλέκτρα Οικονομίδου
Στο βίντεο: Αλεξάνδρα Τραγάκη, Simone Surgeoner, Dana Wells
Mε τη συνεργασία και υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Κατάλληλο άνω των 18 ετών

«Γιατί (δεν) κάνουμε παιδιά;» Υποψήφιοι γονείς, μια νέα μητέρα, μια μαία, μια δημοσιογράφος, μια κοινωνιολόγος, ένας νευροεπιστήμονας και μια youtuber-ακτιβίστρια ενάντια στις γεννήσεις, παίρνουν θέση στην πιο σέξι οντολογική ερώτηση, σε μια παράσταση-ντοκιμαντέρ, για την περίπλοκη σχέση της ερωτικής μας ζωής με την αναπαραγωγική μας δυνατότητα.

Επετειακή συναυλία: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου / ΜΜΘ, Αιθ.Μ1 / 21:00

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Βύρων Φιδετζής, Μπάσος: Χριστόφορος Σταμπόγλης, Φλάουτο: Νικολός Δημόπουλος, Αγγλικό κόρνο: Δημήτρης Κίτσος, Αφήγηση: Χριστόφορος Σταμπόγλης

Έργα των: Γ. Αξιώτη, Ν. Μάντζαρου, Μ. Βάρβογλη, Μ. Καλομοίρη, Δ. Ροδοθεάτου

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζει έργα διαφόρων περιόδων των τελευταίων δύο αιώνων με σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

120 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλαου Γύζη | Έκθεση εικαστικών

Διάρκεια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Eπιμέλεια έκθεσης: Δρ Κωνσταντίνος Διδασκάλου – Ιστορικός Τέχνης
Δημοτική Πινακοθήκη / Casa Bianca

Μία μεγάλη επετειακή έκθεση με έργα του Νικόλαου Γύζη από τη μεγάλη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης αλλά και από φορείς και ιδιωτικές συλλογές. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά κορυφαίες στιγμές του καλλιτεχνικού του έργου όπως: «Το Κρυφό Σχολειό», «Το Τάμα», «Τα Ορφανά», «Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου», «Μαργαρίτα Γύζη», «Το Φανάρι», «Κένταυρος και Έρως», «Ο Ποιητής στην πηγή», «Ο Ζαχαροπλάστης», «Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στον βωμό της Αθανασίας”, κ.ά.

Hands do not touch your precious Me | Χορός

Κυριακή 17 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών /  21.00

Ultima Vez / Βέλγιο

Σκηνοθεσία και Χορογραφία: Wim Vandekeybus
Καλλιτεχνική δημιουργία με πηλό: Olivier de Sagazan
Μουσική Σύνθεση και Παραγωγή: Charo Calvo
Παραγωγή  Ultima Vez, με την υποστήριξη της Φλαμανδικής Κοινότητας και της Φλαμανδικής Κοινοτικής Επιτροπής των Βρυξελλών.

Wim Vandekeybus και Olivier de Sagazan ακροβατούν ανάμεσα στις έννοιες  «σώμα» και «άνθρωπος» και αυτή ακριβώς η εξερεύνηση των ανθρώπινων ορίων από πλευράς τους, βρίσκει την μουσική ηχώ, στην υλική και φυσική υφή της ηλεκτροακουστικής μουσικής του Charo Calvo. Ο ποιητικός, μυστηριώδης τίτλος του έργου είναι στίχος από σουμερικό ύμνο στη θεά Inanna με εντυπωσιακότερο εκείνον της καθόδου της Θεάς στον κάτω κόσμο. Η Inanna αποτελεί τη θεϊκή ενσάρκωση των παραδόξων της ανθρώπινης ύπαρξης και οι πράξεις της είναι μια αντανάκλαση των εντάσεων και των αντιφάσεων που κατευθύνουν τον άνθρωπο στη ζωή του.

Αναφορά για μια Ακαδημία του Φράντς Κάφκα | Θέατρο

Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Οκτωβρίου / Θέατρο Άνετον  / 21.00

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος, Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη, Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης, Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη, Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης, Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Άννα Μαρκά– Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου
Πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Η Αχερουσία Λίμνη του Σώματος και η Διονυσιακή Κρύπτη: στο σώμα μας υπάρχει μια κρύπτη. Η κρύπτη βρίσκεται στον «κάτω κόσμο» του σώματος. Εκεί είναι ο Διόνυσος. Περιμένει τη λύτρωσή του. Μπροστά στην Αχερουσία Λίμνη, στην γκρίζα ζώνη της εσωτερικής εξορίας του. Αυτή είναι η περιοχή για την οποία γράφει ο Φραντς Κάφκα. Η Αχερουσία Λίμνη του σώματος σε μία Νέκυϊα χωρίς τέλος.

Το Μουρμούρισμα της Σπείρας | Εικαστική performance

Τρίτη 19 Οκτωβρίου / Γενί Τζαμί / 21:00

Έκτορας Μαυρίδης (κεραμική), Σαβίνα Γιαννάτου (φωνητικά), Κωστής Δρυγιανάκης (ηλεκτρονικά), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)

Μια performance γλυπτικής και μουσικής που έχει στόχο να αναδείξει τα θεμελιώδη και αρχετυπικά χαρακτηριστικά τόσο της εικαστικής δημιουργίας όσο και της ηχητικής σύνθεσης – ως σώμα ενιαίο.

Ο τροχός του κεραμίστα και ο ίδιος ο κεραμίστας είναι παραγωγοί επιτελεστικών δράσεων στην κατασκευή τριδιάστατων ελίκων που βρίσκονται ενσωματωμένες στα καθημερινής χρήσης δοχεία. Η απτή πληροφορία και η μηχανική που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγγείων αυτών, γεννούν μουσικά κείμενα, σχεδιάζουν και διαμορφώνουν συνθέσεις που δένονται μεταξύ τους σε μια πράξη μουσικού αυτοσχεδιασμού, με τον ρυθμό και τη δυναμική διάρθρωση σε πρωτεύοντα ρόλο.

Low/Heroes, A Berliner Hyper Cycle | Μουσική Παράσταση

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου / ΜΜΘ Αιθ.Μ1 / 21.00

Μια μουσική παράσταση που παντρεύει τις επιβλητικές νότες της ορχήστρας με τα κείμενα του David Bowie και τον χορό. Ολόκληρο το project βασίζεται στη σχέση μεταξύ των δύο συμφωνιών που έγραψε ο Philip Glass, χρησιμοποιώντας υλικό από τα ομώνυμα έργα του David Bowie, διανθισμένο από την παράσταση «Τhe diary of Nathan Adler», σε κείμενο του ίδιου του Bowie.

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη:

1/ Συμφωνία «Low»: προβολή ασπρόμαυρου φιλμ, γραμμένου για τη συγκεκριμένη συμφωνία και κινηματογραφημένο στο Βερολίνο.

2/ Ο ηθοποιός Bertrand Belin απαγγέλει το κείμενο «Le Journal de Nathan Adler» του D. Bowie, ενώ μαζί του στη σκηνή βρίσκεται ο Stef Kamil Carlens στην κιθάρα και στο σάμπλερ. Αυτό το σύντομο κείμενο διαμόρφωσε τη βάση του δίσκου «Outside» (1995) που δημιουργησε ο David Bowie  με τον Brian Eno.

3/ Συμφωνία «Heroes» με ταυτόχρονη προβολή χορογραφίας από τους χορευτές Frederic Tavernini και Louise Lecavalier, οι οποίοι υπήρξαν και χορευτές του David Bowie.

Workshop χορού από την ομάδα Ultima Vez

Τρίτη 12 Οκτωβρίου – Σάββατο 16 Οκτωβρίου / Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάνου Κατράκη 4, Τριανδρία /    12:30 – 14:30

Μέσα από αυτό το εργαστήριο, ο Αλέξανδρος Αναστασιάδης, χορευτής της ομάδας Ultima Vez με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη,  θα παρουσιάσει στους μαθητές το υλικό και τη μεθοδολογία εργασίας του Wim Vandekeybus στην ομάδα του Ultima Vez. Το εργαστήριο θα εστιάσει στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνδέει τη σωματικότητα και την σκηνική παρουσία. Αυτό θα απαιτήσει την εξάσκηση του συγκεκριμένου κινητικού λεξιλογίου της ομάδας και ταυτόχρονα την ανάλυση των λεπτομερειών που καθορίζουν τι επικοινωνούν τα σώματά. Η προσέγγιση αυτών των θεμάτων θα γίνει μέσα από ασκήσεις και υλικό που προέρχεται από τα έργα «In Spite of Wishing and Wanting», «Trap Town» και «Traces», τα οποία έχει παρουσιάσει με την ομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο e-dimitria.gr