Η ταινία «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Έκο» , που έχει προκαλέσει συγκίνηση σε κατάμεστες αίθουσες σε όσα φεστιβάλ έχει συμμετάσχει ως τώρα, έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία:

  • Los Angeles Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022
  • San Francisco Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022
  • London Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022
  • Official Selection at the Thessaloniki Documentary Film Festival – 2022

Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο καθηγητής Crescenzi ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο», όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941-42.

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Ως αφηγητής, ο A. Crescenzi, θα είναι ο συνδετικός κρίκος για το ξετύλιγμα αυτών των ιστοριών. Μέσα από τα δικά του μάτια θα δούμε κι εμείς το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, από τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση.

Την εξιστόρηση ενισχύουν και οι μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων.

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος με μια νέα σκηνοθετική ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας, ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση. Γι’ αυτό εξάλλου η ταινία απευθύνεται ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και νέους ανθρώπους.

Σενάριο – Ιδέα: Antonio Crescenzi, Alessandra Maioletti

Σκηνοθεσία: Alessandra Maioletti

στις 25 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών

στις 26 Ιανουαρίου 2023 στις 7.00 μ.μ. στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ελεύθερη είσοδος

Share This Story, Choose Your Platform!