Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται από το 1977 στις 18 Μαΐου κάθε έτους.  Η γιορτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων και την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”.

Τιμώμενο μουσείο για τη φετινή χρονιά είναι το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Η ICOM Ελλάδας, συμμετέχοντας στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων ενώ και η είσοδος στα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με διευρυμένο ωράριο. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί θεματική παρουσίαση   «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα» και την Κυριακή μια περιπέτεια για τους μικρούς επισκέπτες μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο… ζητά τη λύση του».

Η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης © Acropolis Museum. Φωτογραφία Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Όπως κάθε χρόνο, πλούσιες και πρωτότυπες δράσεις, διοργανώνει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών. Στις δράσεις του Μουσείο συμπεριλαμβάνεται θεατρική παράσταση, εργαστήριο τεχνολογίας, μουσική, παράσταση ζογκλέρ στους χώρους του Μουσείου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο διαδραστικό παιχνίδι «τσάκα – τσάκα» στα Παιδικά Χωριά  SOS και στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας.

Έκθεση δέκα σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τη συλλογή του, θα φιλοξενήσει Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή το φετινό εορτασμό. Η δράση συμπληρώνεται με συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου και εργαστήριο κατασκευής χαρτιού. Επίσης οργανώνει την έκθεση «Αρχειακά Θησαυρίσματα» με τεκμήρια και αρχεία από τη συλλογή του Αρχείου.

Κοκκίνη, Ιστορικό Αρχείο Εθνικης Τραπέζης

Το Επιγραφικό Μουσείο, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προσκαλώντας το κοινό σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και σε μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου.

Με πολλές δράσεις θα συμμετέχει και το Ιστορικό Μουσείο. Θα πραγματοποιηθεί Ξενάγηση για άτομα με προβλήματα όρασης στην περιοδική έκθεση “Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα: οι Πρόσφυγες”, παιχνίδι για εφήβους: «Αναζητώντας το χαμένο κειμήλιο», παρουσίαση κειμηλίων από τους επιμελητές του Μουσείου.

Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα Μουσεία, στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, γιορτάζει το Μουσείο Μπενάκη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Στο πλαίσιο του εορτασμού, τους επισκέπτες περιμένουν εκπλήξεις όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ στο Μουσείο Παιχνιδιών θα ανοίξει για πρώτη φορά στο κοινό με νέο εκθεσιακό χώρο.

Μουσείο Παιχνιδιών / Μουσείο Μπενάκη

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων,  και καλεί τα παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια να λάβουν μέρος σε μία σειρά εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)με ελεύθερη συμμετοχή, στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης.

Το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων Θύραθεν, στο Ηράκλειο, περιμένει κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, να επισκεφτούν με ελεύθερη είσοδο το Μουσείο και να γνωρίσουν τη πλούσια συλλογή του. Άλλωστε η Ημέρα Μουσείων είναι η καταλληλότερη “αφορμή για να εξερευνήσουμε την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των μουσείων σε όλο τον κόσμο”.

Μουσείο Θύραθεν

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχοντας και φέτος στον έχει ετοιμάσει μια σειρά δράσεων ανοιχτές στο κοινό όλων των ηλικιών που μάλιστα εκτείνονται και πέρα από τις 18 Μάιου. Πρόκειται για τις δράσεις Συν|βιώσεις για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες και Αντικείμενα με ιστορίες για σχολικές ομάδες.

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης  γιορτάζει και εκείνη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με είσοδο ελεύθερη. Εκτός από τις ανοικτές ξεναγήσεις για το κοινό, η ΕΣΤΙΑ θα προσφέρει το θεατρο-παιδαγωγικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 13 ετών «Μια φορά και έναν καιρό…τα αντικείμενα αφηγούνται» ενώ στον προαύλιο χώρο θα τοποθετηθούν δύο γιγάντια «Κουτσό» για τους περαστικούς και τους επισκέπτες της ΕΣΤΙΑΣ.

Share This Story, Choose Your Platform!