ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023

H Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα συλλογικό τραύμα για τους Έλληνες. Ταυτόχρονα όμως σε αυτή την τραγωδία βρίσκονται οι ρίζες του σχηματισμού του σύγχρονου ελληνικού κράτους όπως αυτό διαμορφώθηκε με την άφιξη τν προσφύγων και την εγκατάσταση τους σε όλη τη χώρα.

Φαίνεται ανέφικτο μια έκθεση συμπεριλάβει, να αναδείξει και να εξιστορήσει κάθε πτυχή της Ιστορίας, της καθημερινότητας, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Να αποτυπώσει το πριν και το μετά της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Ο προσφυγικός καταυλισμός στο Θησείο (ΝαόςτουΗφαίστου), Αθήνα, 1922. Library of Congress, Prints & Photographs Division, American National Red Cross Collection [reproduction number, LC-USZ62-139254]

Κι όμως η έκθεση η έκθεση Μικρά Ασία, Λάμψη – Καταστροφή-  Ξεριζωμός – Δημιουργία που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 καταφέρνει με κείμενα, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, σπάνια τεκμήρια και πολύτιμα κειμήλια να παρουσιάσει όλη την πορεία της Καταστροφής, από τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου και τη Συνθήκη των Σεβρών έως την κατάρρευση του μετώπου, την ανταλλαγή των πληθυσμών και την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957), Μικρά Ασία. Υδατογραφία. Συλλογή Μαίρης Μιχαηλίδου

Η μεγάλη αυτή επετειακή έκθεση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, και το Μουσείο Μπενάκη ένα από τα τρία μουσεία που υποδέχθηκαν κειμήλια των κοινοτήτων κατά τη μετεγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο.

Πέρα από τους δύο συνδιοργανωτές, στην έκθεση δανείζουν αντικείμενα και τεκμήρια 88 ιερές μητροπόλεις, μουσεία, αρχεία, φορείς, ιδρύματα, εταιρείες και αθλητικοί σύλλογοι, θεματοφύλακες της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και 93 ιδιώτες, οι οποίοι συνεισφέρουν θησαυρούς από τις προσωπικές συλλογές και τα αρχεία τους.

Από την αποφοίτηση της τάξης του 1901 στο Σχολείο Θηλέων του Κολλεγίου Ανατόλια. Αρχείο Κολλεγίου Ανατόλια

Την επιμέλεια της έκθεσης και των δύο εκδόσεων που θα τη συνοδεύουν έχει η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, σε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και τους ερευνητές του Κέντρου, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη, και τους επιμελητές του Μουσείου, καθώς και πολλούς ακόμη επιστημονικούς συνεργάτες.

Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος, πολυτελής κατάλογος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Share This Story, Choose Your Platform!