Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία  και ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές  των προσφύγων του ’22. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 στις 12:00, στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής», στο Κιλκίς. 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Η πρώτη, μας ταξιδεύει στη ζωή και τη  μουσική των Ελλήνων στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της  Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922. Στη συνέχεια, η  Καταστροφή και η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα  πατρίδα αποτελούν τις βασικές θεματικές της δεύτερης ενότητας. Ο ρόλος της μουσικής  στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, στην καθημερινή ζωή και στα  γλέντια στους προσφυγικούς συνοικισμούς ανιχνεύεται στην τρίτη ενότητα της έκθεσης. Το  μικρασιάτικο ρεμπέτικο και οι κύριοι εκπρόσωποί του συνιστούν την επόμενη ενότητα, ενώ το μεταγενέστερο έντεχνο τραγούδι και ο τρόπος που οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από  τη μουσική και στιχουργική κληρονομιά των προσφύγων παρουσιάζονται στην πέμπτη  ενότητα. Οι θεματικές ενότητες ολοκληρώνονται με το έργο των πρωτοπόρων ερευνητών,λαογράφων και μουσικολόγων, οι οποίοι κατέγραψαν εγκαίρως και διέσωσαν ένα μεγάλο  μέρος αυτού του μουσικού πλούτου. 

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Εκθεσιακός χώρος της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής» 

Διεύθυνση: Νικολάου Παναγιώτου 50, Κιλκίς 611 00 

Τηλ. επικοινωνίας: 23413-52209, 23413-52210 

Διάρκεια: 30 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου 2024 

Ωράριο: Δευτέρα & Τετάρτη 19:00 – 21:30

Share This Story, Choose Your Platform!