Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Η πόλη των Σερρών, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων του ’22, αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στη διαδρομή της έκθεσης –μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει τον Μάιο του 2022 στην Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου, την Αλεξανδρούπολη και τη Λευκωσία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η ζωή στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922, και στη συνέχεια, η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού συνιστούν τον δεύτερο θεματικό άξονα. Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;
Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών, Πλατεία Ελευθερίας, Σέρρες, τηλ. 2321022257
Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2023 – 10 Φεβρουαρίου 2024
Ωράριο: 08:30 – 15:30, εκτός Τρίτης
πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr

Share This Story, Choose Your Platform!