Η έκθεση Τόποι Άτοποι της Ανατολής πραγματεύεται το στοιχείο της μνήμης, όπως αυτή έχει χαραχθεί στους εικαστικούς που είναι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη. Σύγχρονοι εικαστικοί, απόγονοι προσφύγων, καταγράφουν μια δική τους ιστορία και δημιουργούν εικαστικές αφηγήσεις από τους τόπους καταγωγής, όπως το Οδεμήσι, τα Σώκια, το Καθάριο, η Λιμνίσκη, τα Χουχλιά, η Καλλίπολη. Τα έργα των επτά εικαστικών που συμμετέχουν δημιουργούν άυλα μνημονικά τοπόσημα. Σχηματίζουν ανασυστάσεις των εικόνων, των αφηγήσεων, των ήχων, των αισθήσεων, γενικά όλων εκείνων που βιώθηκαν από τους δημιουργούς μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων, των παππούδων, των γονέων.

Η έκθεση δεν αναφέρεται στα αόριστα σχήματα της Ιστορίας, αλλά στις (ακόμη) με ευκρίνεια καταγεγραμμένες εμπειρίες διωγμών και προσφυγιάς, έτσι όπως αυτές συνδέονται με τον μακρινό γενέθλιο τόπο των προγόνων και όπως έχουν βιωθεί ως μνήμες από τους απόγονους. Το τρίπτυχο καλλιτέχνης / ιστορία / τόπος είναι η βασική συνθήκη με βάση την οποία αναπτύσσεται η έκθεση. Οι Τόποι Άτοποι της Ανατολής αποτελούν μια διαδικασία κάθαρσης μνήμης και του διαγενεακού τραύματος όσων συμμετέχουν και ταυτόχρονα ένας φόρος μνημοσύνης σε εκείνους, οι οποίοι είτε χάθηκαν τότε, είτε απεβίωσαν στα μέρη που εγκαταστάθηκαν αργότερα.

Τα έργα, πέρα από το συγκεκριμένο βίωμα που σχετίζει τον κάθε καλλιτέχνη με μία ιστορία και έναν τόπο, εκκινούν από μια βιωματική αφήγηση και αναφέρονται στη διαχρονικότητα του ανθρώπινου πόνου και της απώλειας, διερευνώντας τις ευρύτερες παραμέτρους που αφορούν την καταστροφή και το διωγμό.

Καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τη δική τους οικογενειακή ιστορία, συμμετέχοντας στη δημιουργία μιας εν εξελίξει εικαστικής εγκατάστασης και ταυτόχρονα ενός νέου αρχείου μαρτυριών, το οποίο θα κατατεθεί στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Ζιώγας, Στέλλα Συλαίου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Γιάννης Ζιώγας, Δήμητρα Λαζαρίδου, Μιχάλης Μανουσάκης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Λία Ναλπαντίδου, Γιώργος Τσακίρης, Πέτρος Χριστούλιας

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού Μαρίας Καραγιάννη, την Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρα 20:00.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca

Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη, 54646, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2313 318538

Facebook: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Instagram: https://www.instagram.com/municipal_art_gallery_thess/

 

Διάρκεια έκθεσης: 3 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου

Θερινό ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη –Παρασκευή 10:00 – 18:00

Σάββατο 11:00 – 18:00

τελευταία προσέλευση 17:30