Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Από τα κύματα του Μυρτώου Πελάγους ως τις πλαγιές του Πάρνωνα…

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Διεύθυνση: Λεωνίδιο, Αρκαδία, Νότια Κυνουρία, 84800
Τηλ.: +30 2757360200
www.notiakynouria.gov.gr

Share it!

Εκδηλώσεις

Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας

Δήμαρχος

Χαράλαμπος Ν. Λυσίκατος

Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, λαμβάνοντας το Πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού, με ειδικότητα στον Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης.

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Από τα κύματα του Μυρτώου Πελάγους ως τις πλαγιές του Πάρνωνα, έδαφος της Αρκαδίας και με ονομασία με προέλευση «μυθική», από τον Κύνουρο, τον γιο του Περσέα, η Κυνουρία δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας τόπος όμορφος και ιστορικός.

Από το 2011 η Κυνουρία είναι διοικητικά χωρισμένη στους Δήμους Βόρειας και Νότια Κυνουρίας. Πρωτεύουσα της Νότια Κυνουρίας είναι το Λεωνίδιο. Μια πόλη που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χτισμένη κοντά στη θάλασσα σε ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο δεσπόζει ο επιβλητικός κόκκινος βράχος πάνω από τον οικισμό.

Η τοποθεσία και οι επιλογές που προσφέρει, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια, τη φιλοξενία και τις υποδομές έχει αναδείξει τον οικισμό αλλά και όλη τη Νότια Κυνουρία σε ένα δημοφιλή προορισμό.

Το Λεωνίδιο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826 όταν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κλήθηκε να αναλάβει το ρόλο της πρωτεύουσας της περιοχής όταν ο Ιμπραήμ κατέστρεψε την μεγαλύτερη ως τότε πόλη τον Πραστό.

Στην οθωμανική περίοδο ανήκει ο Πύργος Τσικαλιώτη, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου. Το αρχοντικό είναι στολισμένο με παλαιά αντικείμενα που δώρισαν οι κάτοικοι της περιοχής και χρησιμοποιείται από το Δήμο ως χώρος εκδηλώσεων, εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων. ΄

Μια από αυτές είναι το Μελιτζάζζ Festival. Μια γιορτή αφιερωμένη στα εδέσματα από την περίφημη τσακώνικη μετλιτζάνα και τη τζαζ μουσική που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο προσελκύοντας όσους αγαπούν τη γαστρονομία και τη μουσική.

Σε ένα τοπίο μοναδικό, σκαρφαλωμένο στο βράχο στις πλαγιές του Πάρνωνα βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας Ελώνας. Το Μοναστήρι χτίσθηκε σύμφωνα με την παράδοση περίπου το 1500 σε σημείο που πιθανότατα προϋπήρχαν ασκηταριά. Παρά το δυσπρόσιτο σημείο, το Μοναστήρι είναι ένα πολυσύνθετο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα.  Χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν τον 15άυγοστο στη Μονή που έχει πλέον γίνει το πιο σημαντικό προσκυνημα της περιοχής.

Ζωντανή στα τοπωνύμια της Νότιας Κυνουρίας παραμένει η Τσακώνικη διάλεκτος που μιλιόταν στην περιοχή. Η τσακώνικη, έχοντας πανάρχαιες ρίζες στη δωρική γλώσσσα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ήδη από το 19ο αιώνα. Σήμερα αν και δεν χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναναστροφές, δεν έχει σταματήσει να είναι ζωντανή. Άλλωστε οι Τσάκβνες είναι περήφανοι τόσο για τη γλώσσα τους όσο και για την καταγωγή και τους προγώνους τους, αρχαίους και νεώτερους.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία’ προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να εξετάσουν λογοτεχνικά, θεωρητικά και κριτικά κείμενα μέσα από μια ποικιλία πολιτιστικών πλαισίων, αναπτύσσοντας έτσι προηγμένες δεξιότητες κατανόησης ερμηνείας και ανάλυσης. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η ανάλυση της αγγλικής ως παγκόσμιας γλώσσας, με μαθήματα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, Απόκτηση Δεύτερης Γλώσσας (Second Language Acquisition), Διγλωσσία, και Μεθοδολογία της Διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, επιτρέποντας στους φοιτητές να αναπτύξουν πρακτικές και ακαδημαϊκές τεχνικές για περαιτέρω έρευνα στους τομείς της Λογοτεχνίας και της Γλωσσολογίας.

Νότια Κυνουρία

Φεστιβάλ

2022-07-14T06:57:47+00:002 Ιουνίου, 2021|Categories: ΔΗΜΟΙ|0 Comments

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Go to Top