Η πνευματική περιουσία της πόλης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Διεύθυνση: Μαιζώνος 110 , Πάτρα
Τηλ. Αναγνωστηρίου: +30 2610 224813

mail: [email protected]

https://patraslibrary.weebly.com

Share it!

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Την απαρχή για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών αποτέλεσε η αποδοχή της βιβλιοθήκης της «Βιοτεχνικής Εταιρείας Πατρών» εκ μέρους του Δήμου Πατρέων το 1903.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών – Αναγνωστήριο / Municipal Library of Patra – Reading Room

Το 1908, μετά από εκκλήσεις στον τοπικό Τύπο, ψηφίζεται η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και δημιουργείται η πρώτη Εφορευτική Επιτροπή. Στεγάστηκε στο διδακτήριο που υπήρχε επί των οδών Γούναρη και Καραϊσκάκη. Δύο χρόνια μετά, το 1910, τελέστηκαν τα εγκαίνια.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διακόπηκε το 1926 λόγω εγκατάλειψης και το υλικό της αποθηκεύτηκε στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου μέχρι το 1944, όταν, χάρη σε μια ομάδα βιβλιόφιλων, μεταφέρθηκε στην οικία του τέως Δημάρχου Ιωάννου Βλάχου και στη συνέχεια στο Μέγαρο Καραμανδάνη, Μαιζώνος 42.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών – Αρχιτεκτονικό σχέδιο / Municipal Library of Patra – Floorplan

Το 1947 εγκαινιάσθηκε η μεταπολεμική Δημοτική Βιβλιοθήκη, με 18.200 τόμους, στην πλειονότητά τους από δωρεές. Το 1948, με Βασιλικό διάταγμα, η Βιβλιοθήκη αποτέλεσε ΝΠΔΔ. Το 1955 έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου και η μεταφορά των βιβλίων.

Από το 2011, η Βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του νεοσυσταθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων». Αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη (Μαιζώνος 110) και το Παράρτημα (Πλατεία Ελευθερίας, Φωκαίας 26). Στον ισόγειο χώρο λειτουργεί το Παιδικό τμήμα και φιλοξενείται η Δημοτική Πινακοθήκη. Προσφέρονται υπηρεσίες αναγνωστηρίου, εξωτερικού δανεισμού, πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσβαση σε υπολογιστές για την εκπόνηση εργασιών, και σταθμοί εργασίας για ΑΜΕΑ.

Τεκμήρια – Υπηρεσίες

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 215.000 τόμους και εμπλουτίζεται συνεχώς. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι συλλογές σπάνιων βιβλίων, αρχείων περιοδικών/εφημερίδων και έργων τέχνης (πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά).

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το περιεχόμενο  της βιβλιοθήκης είναι ορατό  στο κοινό μέσω του ανοικτού δημόσιου  ηλεκτρονικού καταλόγου  των τεκμηρίων της στη διεύθυνση https://patraslibrary.openabekt.gr/, καθώς και του αποθετηρίου των ψηφιακών συλλογών της στη διεύθυνση http://repository-dbp.ekt.gr/dbp/ . Η ψηφιοποίηση υλοποιήθηκε μέσω  του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με έμφαση σε σπάνια τεκμήρια της τοπικής κυρίως συλλογής.

Παράλληλα, κάθε χρόνο εκπονούνται προγράμματα φιλαναγνωσίας και ερευνητικά πρότζεκτ για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις κυρίως με θέμα το βιβλίο και προβολές αρχειακού υλικού.

Προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών είναι η βιβλιοθηκονόμος κ. Αικατερίνη Κούρου

Μελλοντικές ενέργειες

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών συγκαταλέγεται στις λαϊκές/δημόσιες βιβλιοθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούνται προγράμματα με σκοπό την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των λειτουργικών υπηρεσιών της, για να εξελιχθεί σε μεγάλη κεντρική λαϊκή βιβλιοθήκη, που θα στηρίζει το δικαίωμα στην αυτομόρφωση και τη δημόσια εκπαίδευση, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ενός δικτύου δημοτικών/δημόσιων βιβλιοθηκών όμορων δήμων και νομών.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Municipal Library of Patra − Educational programme

Επί του παρόντος εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία σύγχρονου παιδικού/εφηβικού τμήματος, τμήματος ψηφιακών τεχνολογιών και εκθετηρίου σπάνιων τεκμηρίων.

Ταυτόχρονα, αναζητείται χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ψηφιακών υπηρεσιών με χρήση τεχνολογίας ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ