
Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας ΗΩΣ και το Επιγραφικό Μουσείο διοργανώνουν διάλεξη του κ. Μανώλη Σταυρακάκη, Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου, με τίτλο «Τα ίχνη της Γραμμικής Β», την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, Αθήνα).
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Β από τον Μάικλ Βέντρις και της αρχιτεκτονικής του; Η ομιλία επιχειρεί, μέσω μιας αναλογικής ανάγνωσης της αποκρυπτογράφησης (Γραφή) και της αρχιτεκτονικής (Σχέδιο), να δείξει πως η μια διεργασία επηρέασε την άλλη. Θα εστιάσει τόσο στο ζήτημα της αποκρυπτογράφησης όσο και στο ζήτημα της αρχιτεκτονικής αναπαράστασης: τι είναι αυτό που θα μπορούσε κανείς να ορίσει ως αρχιτεκτονικό σε μια μη αρχιτεκτονική λειτουργία;
Ο Μανώλης Σταυρακάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα (ΕΜΠ), τη Νέα Υόρκη (AAD, Columbia University) και το Λονδίνο (PhD, Architectural Association). Δίδαξε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία της αρχιτεκτονικής στην Αrchitectural Association και στη σχολή αρχιτεκτονικής The Bartlett, UCL μεταξύ 2011 και 2021. Από το 2021 είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και εργάζεται ως αρχιτέκτονας με έδρα την Αθήνα.




Leave A Comment