Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος, για 30ή συνεχή χρονιά (1994-2024), τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, είχε διαδικτυακή συνάντηση, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, με τους δεκαεννέα υποτρόφους και αριστούχους σπουδαστές του ΑΠΘ από εννέα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν.

Οι σπουδαστές του ΑΠΘ παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Προγράμματος, από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2024. Παράλληλα, γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων του ΣΝΕΓ, εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, περιελάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μαζί με τους φοιτητές, οι καθηγητές τους από τα αντίστοιχα ξένα Πανεπιστήμια, οι οποίοι υπήρξαν και αυτοί υπότροφοι του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» στο παρελθόν, έμαθαν την ελληνική γλώσσα και με τη συνδρομή του ΑΠΘ καταρτίστηκαν επαγγελματικά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπότροφοι παρουσίασαν σε άπταιστα ελληνικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν με ενθουσιασμό την ικανοποίησή τους για την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν.

Το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» δημιουργήθηκε το 1993 από τους αείμνηστους Καθηγητές του ΑΠΘ Ιωάννη Καζάζη και Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερους από 1.035 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

Share This Story, Choose Your Platform!