
Ο Δήμος Αγιάς εγκαινιάζει μια σειρά προτάσεων για το καλοκαίρι του 2025. Με την ακτογραμμή του στα 45 χιλιόμετρα, τους αστείρευτους προορισμούς, τις ομορφιές του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, αλλά και την τεράστια πολιτιστική του κληρονομιά, ο Δήμος Αγιάς προτείνει 45 «βήματα» για τους επισκέπτες του φετινού καλοκαιριού, για 45 ημέρες από την 1 η Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Κάθε προορισμός, κάθε χιλιόμετρο για κάθε μέρα, μετατρέπονται σ’ έναν «ταξιδιωτικό οδηγό» για τους επισκέπτες που έχουν την πρόθεση να ανακαλύψουν ή να θυμηθούν τις ομορφιές του Δήμου Αγιάς.
Κάθε μέρα, ένας νέος προορισμό ή μία δραστηριότητα γεμίζοντας το καλοκαίρι των επισκεπτών της περιοχής με μοναδικές εμπειρίες και προτάσεις για χαλάρωση, γεύσεις και αναψυχή.

Παραλία Ασπρόβραχος
Βήμα#1 Παραλία Ασπρόβραχος
Η νοτιότερη παράλια του δήμου που αποτελεί και το όριο της ΠΕ. Λάρισας με την Μαγνήσια Το όνομα της «αποτυπώνεται» στον άσπρο βράχο που αντικρίζει οποίος εξερευνητής καταφέρει να φτάσει στην παράλια από δύσκολη αλλά όμορφη διαδρομή Έχει δύο παράλιες με έντονη κροκάλα με πολύ καθαρά νερα αλλά… λίγο παγωμένα. Η παράλια έχει αυτονομία ποσίμου νερού που μπορεί κάποιος να το βρε αν απλά σκάψει δίπλα στο κύμα!
Βήμα#2 Μύλος – Γλυμμένη
Η δεύτερη νοτιότερη παραλία του Δήμου Αγιάς. Χαρακτηριστικό της ο μεγάλος βράχος το Μονόπετρο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και τα μεταλλεία που δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα και κρύβουν μύθους και ιστορίες από το παρελθόν. Είναι η τοποθεσία που αναφέρεται ότι «Εδώ κερδήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας». Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ξέρξης αγκυροβόλησε όλα τα καράβια σε αυτό το σημείο. Το βράδυ «έπιασε» καιρός ανατολικός και έχασε τον μισό στόλο του….Στην Σαλαμίνα κατέβηκε αποδυναμωμένος, οπότε η εξέλιξη ήταν πιο εύκολη υπερ. της Ελλάδας.
Τα μεταλλεία που η λειτουργεία τους έρχεται μέχρι το 1950 παρήγαγαν το λεγόμενο «ταλκ».
Στο βυθό βρίσκεται από άλλη εποχή, ένα ξύλινο Γερμανικό πλοίο που μετέφερεχρυσό Σε βάθος (2-3μ) αρκετές φορές ανάλογα με τα ρεύματα, είναι εμφανές ακόμη και από την επιφάνεια της θάλασσας. Παράλια με μεγάλες κροκάλες που δεν ενδείκνυται για χαλαρό μπάνιο αλλά είναι ιδανική τοποθεσία για ψαροντούφεκο και παρατήρηση βυθού

Μύλος – Γλυμμένη, παραλία
Βήμα#3 Σκλήθρο – Μονοπάτι στη θάλασσα
Ένα χωριό πνιγμένο στην κυριολεξία μέσα σε τόπο κατάφυτο, στις παρυφές του Μαυροβουνίου, σε τοποθεσία που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, ανάμεσα σε αιωνόβιες δρεις. Βρίσκεται στα Νότια του Αγιοκάμπου και ελέγχει τις περιοχές από τον Ρακοπόταμο μέχρι τα όρια του Κεραμιδίου.
Ιδρύθηκε σε θέση οχυρωμένη κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για την αποφυγή πειρατικών επιδρομών. Η τοπική παράδοση θέλει να πήρε την ονομασία αυτό το χωριό από ένα αιωνόβιο σκλήθρο που υπήρχε εκεί..
Το Μονοπάτι για τη Θάλασσα
Το μονοπάτι ξεκινάει από τον οικισμό του Σκλήθρου και διερχόμενο από την θέση Ισιώματα καταλήγει στη θέση Μεταλλείο στην ακτή Μύλος Γλυμένη, με συνολικό μήκος 5 χλμ., εκτείνεται δε στο κοινοτικό δάσος Σκλήθρου. Kατά μήκος του μονοπατιού δημιουργήθηκαν υποδομές ανάπαυσης και αναψυχής (τραπεζοπάγκοι, κιόσκια, παγκάκια, πέτρινες βρύσες) στις θέσεις «Άγιοι Ταξιάρχες» και «Προφήτης Ηλίας» για τους περιπατητές επισκέπτες μπορούν κατά τον περίπατο τους να απολαύσουν την χλωρίδα του Κισσάβου.

Σκλήθρο
Βήμα#4 Παραλία χρωμάτων
Δίπλα στο Μεταλλείο ή Μύλος Γλυμμένη. Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται από πού έρχεται η ονομασία. Οι αποχρώσεις που μπορεί να δει κάποιος βρίσκονται στον κάθετο βράχινο «καμβά» που δεσπόζει στο κέντρο της παράλιας. Πράσινη – κόκκινη – άσπρη -κίτρινη και μαύρη άμμο κολλάει στο κορμιά μας την ώρα που κάνουμε ηλιοθεραπεία. Αλλά από την παραλία περνάει και το τέλος της πεζοπορικής διαδρομής από Σκλήθρο για Μύλο Γλυμένη. Μικρή αμμουδιά έξω με αρκετές πέτρες μέσα στην θάλασσα. Ο ήλιος κρύβεται νωρίς!
Λίμνη …δίπλα ακριβώς στην παραλία.

Παραλία Χρωμάτων
Βήμα#5 2025 Ρακοπόταμος
Μια από τις ωραιότερες ακτές της περιοχής.
Έχει τρεις παραλίες στην ανάπτυξη της. Οι δυο από αυτέες χωρίζονται από ένα βράχο που «σερβίρει», το πράσινο αγγίζει πραγματικά την θάλασσα ενώ οι σκιές παίζουν με το φως, σε όλη την διάρκεια της ημέρας στα γαλαζοπράσινα νερά. Την εξωτική εικόνα της ακτής συμπληρώνει η χρυσή ψιλή άμμος.

Ρακοπόταμος
6 η Ιουλίου 2025 Ακτή Παπακώστα
Παραλία Παπακώστα. Μια όμορφη και ήρεμη παραλία με αμμουδερή ανάπτυξη ενός χιλιομέτρου στο κάτω Πολυδένδρι.
Παλιότερα ανήκε στην περιουσία του πρώην βασιλικού κτήματος και έτσι έχει διατηρήσει το προσωνύμιο «βασιλική». Περικυκλωμένη από δάσος με κουμαριές και πουρνάρια που προσφέρουν τη δυνατότητα φυσικής σκιάς. Τα συμπλέγματα των βράχων , οι αντανακλάσεις στο γαλάζιο με την αμμουδιά δημιουργούν έναν «γήινο παράδεισο».
Για αυτούς που αντέχουν το κολύμπι και θέλουν να εξερευνήσουν ένα μοναδικό υδάτινο κόσμο με την μάσκα, αξίζει να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν 200μ. Θα αποζημιωθούν με μια βραχονησίδα η οποία κρύβει πολλά είδη ψαριών με μοναδικά χρώματα ακριβώς μπροστά στην παραλία.

Ακτή Παπακώστα
7 η Ιουλίου Παραλία Πολυδενδρίου
Μια μικρή αλλά ιδιαίτερη παραλία στο Πολυδένδρι. 400μ άμμου με βότσαλα χωρισμένη στα δύο. Μικρές παραλίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλες μέσα στον οικισμό από μονοπάτια. Ακριβώς από πάνω είναι το μεγάλο δάσος του Πολυδενδρίου και πρώην βασιλικό κτήμα με πολλές επιλογές για περπατήματα με πολύ καλή σήμανση.

Παραλία Πολυδενδρίου
Leave A Comment