«Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…»
Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα
Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς
25.04.2024 – 21.07.2024
Στους τρείς ορόφους του Μουσείου Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα αναπτύσσεται η έκθεση «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.
Ανάμεσα στους άλλους «ενοίκους» τους κτιρίου, αναδεικνύονται 11 μουσικές προσωπικότητες που ανήκουν περίπου στην ίδια γενιά και με το έργο τους διαμόρφωσαν το πολιτιστικό τοπίο του 20ου αιώνα. Βαμβακάρης, Θεοδωράκης, Κωνσταντινίδης, Μητρόπουλος, Ξενάκης, Ξένος, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνος, Σκαλκώτας, Τσιτσάνης, Χατζιδάκις είναι οι μουσικοί οι οποίοι, υπηρετώντας διαφορετικά μουσικά είδη, καθόρισαν τη νεότερη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Μαζί τους «συνομιλεί» ο Σταύρος Ξαρχάκος, μια εν ζωή εμβληματική προσωπικότητα του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού, αφηγείται τις μνήμες του από τη δημιουργική του συμπόρευση με τη γενιά που κατοικεί στους ορόφους της Πινακοθήκης ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του, πριν αυτά πάρουν το δρόμο προς τη δημιουργία ενός αρχείου.
Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών ο επισκέπτης θα ακούσει μουσικά δείγματα των συνθετών, θα παρακολουθήσει παλαιότερες συνεντεύξεις, θα θυμηθεί τις φιλικές σχέσεις και συνεργασίες μεταξύ των δημιουργών.
Όπως τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης, Ερατώ Κουσουδάκη, η έκθεση φιλοδοξεί να «δώσει ένα σκούντημα» στον επισκέπτη να ανατρέξει στη δισκοθήκη, τη βιβλιοθήκη το διαδίκτυο για να αναζητήσει και να θυμηθεί το έργο των δημιουργών που δεν αποτελεί μουσειακό έκθεμα, αλλά συνεχίζει να είναι ζωντανό μέσα από τις επιρροές στους σύγχρονους μουσικούς.
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΙΕΜΚ), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML), είναι ένα καινοτόμο επιστημονικό Ινστιτούτο με κοινωφελή χαρακτήρα. Αποσκοπεί στη συλλογή, αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση μουσικών τεκμηρίων (παρτιτούρες, έντυπα και ψηφιοποιημένα αρχεία, βιβλία, ηλεκτρονικά βιβλία, οπτικο-ακουστικό & φωτογραφικό υλικό, εθνογραφικό υλικό, δισκογραφία, Τύπος, διατριβές), που αφορούν τη μουσική ως Τέχνη και ως Επιστήμη.
Leave A Comment