Ο Μιχάλης Γκανάς (1944-2024) έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Γεννημένος το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, κουβαλούσε μέσα στο έργο τις εικόνες των λαϊκών ανθρώπων και των χιονισμένων τοπίων της Ηπείρου, ενώ έργα του όπως τα “Γυάλινα Γιάννινα”, ο “Ακάθιστος Δείπνος” και η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” άγγιξαν με τις εικόνες τους αναγνώστες όλων των ηλικιών και υποβάθρων. Η σκέψη του σημαντικού ποιητή καθορίστηκε τόσο από τα χρόνια του στη Νομική Σχολή Αθηνών (όπου δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του) αλλά και την εμπειρία που αποκόμισε εργαζόμενος επί σειρά ετών σε επιμέλειες εκδόσεων, βιβλιοπωλεία και τις έντυπες εφημερίδες.

Αυτή ακριβώς η διεισδυτική ματιά του στην καρδιά του σύγχρονου Έλληνα, και ιδίως του απλού ανθρώπου είναι που ξεχωρίζει και στους στίχους του που μελοποιήθηκαν από μουσικοσυνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Χατζηνάσιος και Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Ανάμεσα στους πολυτραγουδισμένους στίχους του ανήκουν τα τραγούδια: “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια”, “Κι αν σε θέλω”, “Του πόθου το αγρίμι”, “Λευκό μου γιασεμί”, “Για των ματιών σου το χρώμα”, “Μικρός Τιτανικός”, “Να δεις τι σου’χω για μετά”, “Καράβια στη στεριά”, στο “Σου Μι Τζου κάποια βραδιά”. Ο ίδιος ο ποιητής εξηγούσε σχετικά: “Στο τραγούδι γράφω πιο απλά γιατί δεν μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος ‘τι θέλει να πει ο ποιητής’. Όχι απλοϊκά. Δεν είναι απλοϊκοί οι στίχοι του Γκάτσου … όταν γράφω στίχους έχω πάντα αυτή την έγνοια – γιατί οι στίχοι πρέπει να είναι ευθύβολοι, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω…να το ξαναδιαβάσεις – ενώ οι αναγνώστες της ποίησης είναι πιο προπονημένοι, ξέρω ότι μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τον λόγο. Σαν στρατευμένη τέχνη θα το έβλεπα το τραγούδι.”

Ο Μιχάλης Γκανάς ευτύχησε να γνωρίσει όσο ζούσε την καταξίωση τόσο από τους απλούς αναγνώστες, όσο και από την πολιτεία. Το 1994, το έργο του “Παραλογή” βραβεύεται με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης ενώ το 2011 του απονέμεται βραβείο για το σύνολο του έργου του από την Ακαδημία Αθηνών. Το έργο του έχει μεταφραστεί στην γερμανική, ιταλική, γαλλική, αλβανική, αγγλική, κινεζική και άλλες γλώσσες.

Share This Story, Choose Your Platform!