To Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Searchlight Pictures παρουσιάζουν για το καλοκαίρι του 2024 την έκθεση “Poor Things: Τα κοστούμια“.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου με συντονιστή το Γιώργη Μαγγίνη και ξενάγηση των δημοσιογράφων από την οσκαρούχο δημιουργό των κοστουμιών της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, Holly Waddington, στα 12 χειροποίητα φορέματα που απαρτίζουν αυτή την απαράμιλλης ομορφιάς έκθεση.
Εκείνο που η ενδυματολόγος τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είναι η μεγάλη καλλιτεχνική ελευθερία που αισθάνθηκε στο πλευρό του Έλληνα σκηνοθέτη. Η διαδικασία ήταν για εκείνη, όπως και για τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, παιχνιδιάρικη, αυτοσχεδιαστική ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος ενθάρρυνε κάθε στοιχείο που τοποθετούσε το έργο από τη σφαίρα του ρεαλισμού στη σφαίρα του ονείρου ή ακόμη και της επιστημονικής φαντασίας. Η πρότερη εμπειρία της στο χώρο του θεατρικού κοστουμιού, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη καθώς δούλευε τα κοστούμια της Έμμα Στόουν και των υπόλοιπων συντελεστών του Poor Things, μιας και ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητούμενα, έπρεπε να αποδοθεί και μια στρώση θεατρικότητας στις ενδυμασίες των χαρακτήρων της ταινίας.
Καθώς η Holly Waddington ξεναγούσε τους δημοσιογράφους στην έκθεση που σχεδίασε για να αναδείξει τη δουλειά της ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, είχε ευχάριστη διάθεση και οι παρευρισκόμενοι ένιωθαν σαν να παρακολουθούσαν ένα ανεκτίμητης αξίας masterclass. Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε από την ενδυματολόγο στα έξι κοστούμια που σχεδίασε για να φορέσει η Έμμα Στόουν ως Μπέλα Μπάξτερ. Αυτά τα κοστούμια αντικατοπτρίζουν στην ουσία τα στάδια που περνάει η ηρωίδα της ταινίας, από τη θλίψη και την παγίδευση σε έναν κακοποιητικό γάμο, μέχρι την παιδική ηλικία, το ταξίδι στη Λισαβώνα και το τελικό στάδιο της ωρίμανσής της. Παράλληλα με τη δημιουργική διαδικασία, η ενδυματολόγος αναφέρθηκε στην ανάλυση του χαρακτήρα της Μπέλα Μπάξτερ αλλά και στην έμπνευση που αντλεί τόσο από ενδυματολόγους του κινηματογράφου, όπως η Τζένι Μπίβαν, και ο Πιέρο Τόσι όσο και από σκηνοθέτες όπως η Τζέιν Κάμπιον και ο Τιμ Μπάρτον.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση από τις 12 Ιουνίου έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).
Leave A Comment