Η Αννούλα Κωφοκώτσιου, μοναχοκόρη του καπνέμπορου Βασιλείου Κων. Κωφοκώτσιου (1903-1987) και της Ευαγγελίας (Χατζούδα) Κων. Ρούντου (1905-1985) κόρης της γνωστής οικογένειας καπνεμπόρων, γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών. Στο μεσοπόλεμο μπαίνει οικότροφος στα Εκπαιδευτήρια Θηλέων Αγλαΐας Σχινά στη Θεσσαλονίκη, αλλά με την έναρξη του Β ́ ΠΠ επιστρέφει στη Νιγρίτα Μετά την απελευθέρωση επιστρέφει με τη μητέρα της στη Θεσσαλονίκη. Φοιτά αρχικώς στα Εκπαιδευτήρια Κοραή και αποφοιτά το 1948 από τα Εκπαιδευτήρια Θηλέων Αγλαΐας Σχινά με καθηγητή μεταξύ άλλων τον Μανώλη Ανδρόνικο. Έκτοτε ζει μόνιμα και εργάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα περί το 1949, ο συνομήλικος Νίκος Κεσσανλής, της χαρίζει έναν από τους πρώτους πίνακες ζωγραφικής του, μαζί με έναν πίνακα ζωγραφικής του δάσκαλου του, Γιάννη Σπυρόπουλου. Αφορμή του δώρου αυτού, στάθηκε η θερμή οικογενειακή και προσωπική σχέση που αναπτύχτηκε, μετά τον γάμο των γονιών τους. ∆ηλαδή του διαζευγμένου πατέρα της Αννούλας, Βασιλείου με την διαζευγμένη μητέρα του Κεσσανλή, Ριρή (Ελευθερία) Σπανουδάκη
Μια σημαντική προσφορά δύο έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων δέχθηκε την 1η Μαρτίου η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου κι ένα του Νίκου Κεσσανλή, τα οποία παρέλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από τη δωρήτρια Αννούλα Κωφοκώτσιου.
Ο Γιάννης Σπυρόπουλος κι ο Νίκος Κεσσανλής αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες του προς τη δωρήτρια για τη σημαντική προσφορά της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από σήμερα τα δύο αυτά σπουδαία έργα θα αποτελούν περιουσία όλων των Θεσσαλονικέων.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Δημοτικής Πινακοθήκης Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, πρόκειται για έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, καθώς είναι πρώιμα και για αυτό και σπάνια. Συγκεκριμένα, τα έργα που εντάσσονται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης ως δωρεά της Αννούλας Κωφοκώτσιου είναι τα εξής: 1. Πρώιμο έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, “Σπίτια σε κορυφή των Καλαβρύτων”, 1949-1950, λάδι σε καμβά, 2. Πρώιμο έργο του Νίκου Κεσσανλή, “Η Ελιά”, 1949, λάδι σε καμβά.
Leave A Comment