Γράφει ο Γιάννης Λουκάς
«Αν διάλεξα να γράψω για παιδιά, είναι γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησε η γενιά μου, που φοβάμαι μην ξεχαστούν όταν θα έχουμε φύγει εμείς…»
Ακολουθώντας τη διεθνή τάση για υλοποίηση λογοτεχνικών εκθέσεων που αναδεικνύουν σημαντικές μορφές των γραμμάτων και του πολιτισμού κάθε τόπου, το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 φιλοξενεί την έκθεση «’Αλκη Ζέη 1923 – 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης». Η έκθεση που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», παρουσιάζει τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της συγγραφέως.
Η ίδια γεννήθηκες την Αθήνα. Σημαντική για τη ζωή της αποδεδείχθηκε η γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου η οποία τη ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Η ίδια την παρακίνησε ένα ενταχθεί στην ΕΠΟΝ στα χρόνια της κατοχής. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο σπούδασε στη Φιλοσοφική και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγο της Γιώργο Σεβαστίκολγλου. Στα μετεμφυλιακά χρόνια ξεκίνησε η δύσκολη περίοδος της εξορίας στην Τασκένδη και τη Μόσχα. Η επιστροφή της από την εξορία στις αρχές της δεκαετίας του 60 δεν κράτησε για πολύ αφού μετά την επιβολή της δικτατορίας, λίγα χρόνια αργότερα, κατέφυγε στο Παρίσι.
Η Άλκη Ζέη ανήκει στον περιορισμένο αριθμό ελλήνων λογοτεχνών που έχει μεταφραστεί το σύνολο του έργου τους σε πολλές γλώσσες. Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» κατέχει την πρώτη θέση με μεταφράσεις σε δεκάδες γλώσσες. Είναι το πρώτο της μυθιστόρημα το οποία γράφτηκε στα χρόνια της εξορίας στη Μόσχα. Αποτελεί σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία όχι μόνο για τις πάμπολλες ανατυπώσεις και τις εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις αλλά και επειδή «ξέφυγε» από την παιδικότητα κάνοντας αναφορά στην πολιτική πραγματικότητα και την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά.
Λογοτεχνία και Ιστορία συμπλέουν στα βιβλία της που παραμένουν διαχρονικά και δημοφιλή. Αν και το αναγνωστικό κοινό στο όποιο στοχεύει είναι κυρίως παιδιά και έφηβοι, η καλοδουλεμένη πλοκή, το χιούμορ, οι ιστορικές αναφορές και τα αυροβιογραφικά στοιχεία, κάνουν τα βιβλία της να διαβάζονται εξίσου ευχάριστα και από τους ενήλικες αναγνώστες.
Το Καπλάνι της βιτρίνας, ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, ο Θείος Πλάτων, Με μολύβι φάμπερ νο2, Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Ο ψεύτης παππούς είναι μερικά από τα 23 βιβλία της που την έχουν κάνει τόσο δημοφιλή.
Μέσα από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ηχητικά παοσπάσματα, κείμενα και προσωπικές της ρήσεις, που παρουσιάζονται στην Έκθεση εξιστορείται η ζωή της Άλκης Ζέη, η εξορία σε Τασκένδη, Μόσχα, Παρίσι, η ζωή της με τον σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου, η φιλία της με πρόσωπα όπως η Διδώ Σωτηρίου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, οι δυσκολίες και η αναγνώριση.
Μια έκθεση που ενθουσιάζει τα παιδιά και συγκινεί τους μεγαλύτερους.
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
‘Αλκη Ζέη 1923 – 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης
16/3/2023 – 30/4/2023
Leave A Comment