Πώς αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα σε κάτι τόσο μικρό, όσο ένα γραμματόσημο;
Εικόνες και χάρτες με ισχυρούς συμβολισμούς σε ένα «ευτελές» τεκμήριο ταξιδεύουν στον κόσμο μεταφέροντας εθνικά μηνύματα…
Αυτά τα ζητήματα πραγματεύεται η νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947, έργο του κ. Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου. Η ταξινόμηση και η διαχρονική συσχέτιση των περιπτώσεων γίνεται με κριτήριο τον βίαιο ή τον ειρηνικό τρόπο κτήσης του εδάφους, την επιτυχία ή την αποτυχία της εδαφικής μεταβολής, τη μονιμότητά της, την παρένθετη μεταβολή, την αλλοίωση ή την ακύρωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους από ξένη κατοχή και κυριαρχία, την εδαφοποίηση πολιτικής μη κρατικής εξουσίας, την κατοχή ξένου εδάφους, την εξωχώρια ελληνική στρατιωτική παρουσία ή την ξένη στρατιωτική φίλια παρουσία στην Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το γραμματόσημο και η ταχυδρομική σφραγίδα παρακολουθούν και εκφράζουν τις μεταβολές της εξουσίας που καθορίζουν το έδαφος και τους ανθρώπους.
Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
Δείτε περισσότερα για τις δράσεις του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για την Πρωτοβουλία 1821-2021 εδώ.
Λεζάντες:
- Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από την Ίδρυση του ελληνικού κράτους.
- Ειδική έκδοση για την Κρήτη, ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στη Σούδα,1913.
- Επιστολή από Σμύρνη σε Άδανα, ελληνική στρατιωτική λογοκρισία (1920;).
- Χαρτόσημο με επισημασμένη αξία σε οθωμανικό νόμισμα, κυκλοφόρησε ειδικά στη ζώνη της Σμύρνης, 1921.
- Επιστολικό δελτίο, εκδ. Αφοι Ασπιώτη, Κέρκυρα, 1923.
- Βινιέτα της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τα 150 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Leave A Comment