Γράφει η Βένια Παστάκα

Ιστορικός Τέχνης

Η καταξιωμένη σε διεθνή κλίμακα καλλιτέχνης, Simone Leigh, εκθέτει τρία γλυπτά της στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025. 

Πρόκειται για την πρώτη έκθεσή της στην Ευρώπη, μετά την βράβευσή της με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2022 ενώ το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και να γνωρίσει το σημαντικό της έργο. Η Leigh έχει ως πυρήνα της δουλειάς της την διερεύνηση της μαύρης γυναικείας ταυτότητας και η επιρροή της είναι από την αφρικανική τέχνη και παράδοση. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά μουσεία του κόσμου, όπως στο Guggenheim της Νέας Υόρκης, στην Tate Gallery του Λονδίνου, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστόνης και αλλού

Στην Αθήνα, εκτίθενται τρία μνημειακά μπρούντζινα γλυπτά, το Vessel, που παριστάνει μια θηλυκή μορφή που η οβάλ φόρμα του σώματός της είναι κενή εσωτερικά, το Bisi, που επίσης μετατρέπει το εσωτερικό του γυναικείου σώματος σε δοχείο και είναι αφιερωμένο στην σημαντική Νιγηριανή επιμελήτρια Bisi Silva,  και το Herm, που παριστάνει έναν στιλιζαρισμένο γυναικείο κορμό και που παραπέμπει στις αρχαίες Ερμαϊκές στήλες που λειτουργούσαν ως οδόσημα, προστατευτικά και σύμβολα οριοθέτησης. 

Simone Leigh

Τα έργα συνδιαλέγονται τόσο μεταξύ τους, στο χώρο που δημιουργεί ένα σκαληνό τρίγωνο, όσο και με τον θεατή ο οποίος μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσά τους. Τα γλυπτά της Leigh είναι επιβλητικά, δεσπόζουν στο χώρο ενώ δένουν αρμονικά το κλασικό με το σύγχρονο. Ξεκινώντας από το παραστατικό, αφαιρώντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου, η γλύπτρια συνεχίζει σε μια πιο αρχιτεκτονική διάταξη του σώματος δημιουργώντας έναν κορμό – γεωμετρικό σχήμα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η μετατροπή του έργου σε σύμβολο και ενεργοποιείται η έννοια της γυναίκας – δοχείο με όποιες προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό.  

Αξίζει να σημειωθεί πως την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Γαβριέλλα Τριανταφυλλάκη, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο Γιώργος Ρυμενίδης, την κατασκευή των βάθρων των γλυπτών ο Βασίλης Γεροδήμος και τον φωτιστικό σχεδιασμό η Ελευθερία Ντεκώ.

Share This Story, Choose Your Platform!