Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank διοργανώνει την έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Ελληνίδες Δημιουργοί στη Συλλογή της Alpha Bank», στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, με σκοπό να αναδείξει τη σημαντική συνεισφορά της γυναίκας στη νεοελληνική τέχνη, παρά τα εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετώπισε στον τομέα αυτό, διαχρονικά. Παράλληλα, σε μια εποχή που το ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, η έκθεση επιδιώκει να αναγνωρίσει τους πολυσύνθετους και συχνά αντικρουόμενους ρόλους που καλούνται να υιοθετήσουν οι γυναίκες σήμερα.

Aglaia Pappa

Από ένα σύνολο 145 Ελληνίδων δημιουργών, έργα των οποίων υπάρχουν στη Συλλογή της Τράπεζας, η Έκθεση παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα φιλοτεχνημένα από 41 γυναίκες καλλιτέχνιδες, ξεδιπλώνοντας μία ενδιαφέρουσα διαδρομή και προσφέροντας μια περιεκτική ματιά στην ελληνική τέχνη, από τα τέλη του 19ου έως την αυγή του 21ου αιώνα.

Zenika Petroutsi

Καθεμία από τις 4 αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζει και μία ενότητα που αναδεικνύει τις διαφορετικές πτυχές της γυναικείας δημιουργίας:

  1. Η γυναίκα στον χώρο της τέχνης – Τα πρώτα βήματα (τέλη 19ου – αρχές 20ού αιώνα):Πρωτοπόρες καλλιτέχνιδες που, σε μία εποχή που η γυναίκα ήταν περιορισμένη στον ιδιωτικό χώρο, τη συζυγική ζωή και τη μητρότητα, άνοιξαν τον δρόμο για τη συμμετοχή των γυναικών στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει έργα γυναικών που με δυναμισμό, πραγματοποίησαν τα πρώτα βήματα στην ζωγραφική (Ελένη Προσαλέντη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Αθηνά Ταρσούλη, Αγλαΐα Παπά, Ευρυδίκη Κωστοπούλου), στη χαρακτική (Χαρίκλεια Αλεξανδρίδου – Στεφανοπούλου, Κούλα Μπεκιάρη, Ισαβέλλα Χαρμπούρη, Ίρα Οικονομίδου, Ρέα Λεονταρίτου), αλλά και στη φωτογραφία (Nelly’s).

Aria Komianou

      2. Ζωγραφική – Από την αναπαράσταση στην αφαίρεση: Γυναίκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ζωγραφικής από τις παραδοσιακές μορφές στην αφηρημένη τέχνη, με επιρροές από σημαντικά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα.

H 2η αίθουσα φιλοξενεί έργα από καλλιτέχνιδες που πλέον εδραιώνουν την παρουσία τους στην τέχνη, εξελίσσονται και τολμούν να πειραματιστούν πέρα από τα αυστηρά όρια της παραστατικότητας και να στραφούν προς την αφαίρεση, όπως η Ζενίκα Πετρούτση, η Δάφνη Κωστοπούλου, η Άννυ Κωστοπούλου, η Μαρία Ρουσέα, η Χρύσα Ρωμανού, η Νίκη Καναγκίνη, η Όπυ Ζούνη, η Βάνα Ξένου, αλλά και οι Μαριγώ Κάσση και Ειρήνη Γκόνου.

Chryssa

3. Χαρακτική – Παραδοσιακές τεχνικές και πειραματισμός με νέα μέσα:Σημαντικές χαράκτριες του 20ου αιώνα που έδωσαν ώθηση στην χαρακτική και τις γραφικές τέχνες και νεότερες που καινοτόμησαν, συνδυάζοντας παραδοσιακές μεθόδους με νέες τεχνικές.

Στην 3η αίθουσα παρουσιάζονται αμιγώς χαρακτικά έργα, που καταδεικνύουν την γυναικεία ματιά και συνεισφορά στις ποικίλες τεχνικές της έντυπης τέχνης. Περιλαμβάνονται σημαντικές χαράκτριες όπως η Βάσω Κατράκη, η Έλλη Μουρέλου- Ορφανού, η Ζιζή Μακρή, η Λουκία Μαγγιώρου, η Λουΐζα Μοντεσάντου, η Ίρις Δρακούλη, η Μαριόρα Εξαρχοπούλου, η Ρένα Τζολάκη, η Τόνια Νικολαΐδη, η Βίκυ Τσαλαματά, η Άρια Κομιανού και η Ντίνα Κώτσιου.Στην ίδια αίθουσα, παρουσιάζονται και 2 έργα της Chryssa, ενδεικτικά για την προσφορά της γυναίκας στην γλυπτική.

4. Σύγχρονη τέχνη – Ανανέωση του εικαστικού χώρου:Σύγχρονες καλλιτέχνιδες που εκφράζουν νέες αισθητικές τάσεις και επίκαιρους προβληματισμούς, επηρεασμένες από την νέα ψηφιακή εποχή.

Τέλος, η 4η αίθουσα περιλαμβάνει έργα που εκφράζουν τις σύγχρονες αναζητήσεις και τάσεις, που προέκυψαν κυρίως με την νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως των Ναταλία-Αικατερίνη Κερκύρα, Δάφνης Κωστοπούλου, Τζίνας Δελασσούδα, Αριστέας Χαρωνίτη, Πέννυς Γκίκα, Νατάσσας Πουλαντζά και Αλεξάνδρας Κυρίτση.

Natalia Aikaterini Kerkyra

Ο διαχωρισμός των θεματικών ενοτήτων δεν έχει σκοπό να εντάξει το έργο των γυναικών δημιουργών σε μία τεχνητή χρονική ακολουθία που απλά αναπαράγει την έμφαση στη γραμμική επισκόπηση ατομικών περιπτώσεων. Αντίθετα, επιχειρεί να πλαισιώσει τα επιτεύγματα των γυναικών αυτών σε κάθε τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις ομόχρονες κατακτήσεις τους στην εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτική κονίστρα.

Μετά των 41 καλλιτεχνίδων υπάρχουν και 4 Κερκυραίες (Ελένη Προσαλέντη, Αγλαΐα Παπά, Άρια Κομιανού, Ναταλί-Αικατερίνη Κερκύρα).

Για τις ανάγκες της έκθεσης σχεδιάστηκε μία ειδική ψηφιακή εφαρμογή, μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα μπορέσει να διαβάσει σύντομα βιογραφικά των γυναικών που παρουσιάζονται στην έκθεση, να δει περισσότερα έργα τους, αλλά και να μελετήσει από πολύ κοντά τις λεπτομέρειές τους. Ταυτόχρονα, μπορεί να λάβει πληροφορίες για την ιστορία της Συλλογής Έργων Τέχνης της AlphaBank, μέσα από ένα χρονολόγιο και ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά.

Elli Orfanou

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Παράλληλα κυκλοφόρησε και μία μεγάλη έκδοση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με το σύνολο των γυναικών που εκπροσωπούνται στη Συλλογή της Τράπεζας (145 γυναίκες, 226 έργα).

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου 2024 – 7 Σεπτεμβρίου 2025

Για περισσότερες πληροφορίες: Έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ» – alphapolitismos.gr

Share This Story, Choose Your Platform!